A-
A+

Myndighet stängde av bröder – kritik av JO

Två bröder förbjöds att besöka Forum för levande historias lokaler. Nu får myndigheten kritik för beslutet. Arkivbild.
Två bröder förbjöds att besöka Forum för levande historias lokaler. Nu får myndigheten kritik för beslutet. Arkivbild.
MyndigheterTT

Två män engagerade sig så mycket och under så lång tid i Forum för levande historias utställningar att de till slut förbjöds att besöka lokalerna under ett halvår.

Nu kritiserar Justitieombudsmannen (JO) myndigheten för agerandet, skriver Dagens Juridik.

Annons

Annons

Männen, som är bröder, hade under flera års tid tillbringat mycket tid i Forum för levande historias lokaler i Stockholm, ibland flera timmar om dagen. Enligt myndigheten hade de ofta avbrutit, kritiserat och på ett respektlöst kränkt enskilda medarbetare under bland annat visningar. Myndigheten anser att det utvecklades till ett flerårigt arbetsmiljöproblem.

I fjol fick bröderna beskedet att de inte var välkomna att besöka lokalerna under de närmaste sex månaderna.

Männen blev besvikna och gjorde en anmälan till JO. I sin anmälan skrev de bland annat att orsaken till att de stängts av var att myndigheten ville tysta dem. Enligt männen hade de påtalat, vad de anser vara, mängder med faktafel i utställningarna sedan 2003.

JO konstaterar att det inte finns skäl att ifrågasätta att myndigheten känt sig tvungen att agera och att det finns ingen anledning att betvivla att åtgärden skedde för att säkerställa god ordning och arbetsmiljö i lokalerna.

Men enligt JO kan det närmas liknas vid en portning, som är en långtgående åtgärd. En sådan åtgärd kräver stöd i lagen och något sådant finns inte i arbetsmiljölagen som myndigheten hänvisat till i sitt svar till JO. Därför får Forum för levande historia kritik för sitt agerande.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.