A-
A+

Myndigheters lönekoll granskas

Lika lön för lika arbete? Arbetsgivare ska kartlägga årligen. Arkivbild.
Lika lön för lika arbete? Arbetsgivare ska kartlägga årligen. Arkivbild.
ArbetsmarknadTT

Kriminalvården lever inte upp till lagkraven på att säkra jämställda löner, kritiserar Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Nu utökar DO tillsynen av statliga myndigheters lönekartläggning.

Annons

Annons

Diskrimineringslagen kräver att arbetsgivare varje år kartlägger lönerna för att upptäcka och åtgärda osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män.

Kravet på lönekartläggning har funnits sedan 2017 och DO inledde i våras en granskning av hur ett antal myndigheter lever upp till lagkravet. DO undersöker inte lönerna och eventuella löneskillnader i sig, utan hur berörda arbetsgivare själva kartlagt och analyserat löneläget.

Vi kan se att det finns löneskillnader mellan män och kvinnor, där kvinnor hamnar i ett sämre läge. Därför är det viktigt att myndigheterna gör sina analyser, säger DO Lars Arrhenius.

Hoppades över

Nyligen kom det första granskningsbeslutet, i vilket Kriminalvården fick kritik.

Enligt DO:s beslut gjorde Kriminalvården ingen lönekartläggning alls 2021, och 2020 års kartläggning var bristfällig. Exempelvis ingick inte alla anställda i kartläggningen och en del löneskillnader mellan män och kvinnor hade inte analyserats. Vad gäller den uteblivna kartläggningen 2021 hade Kriminalvården kommit överens med facken att avstå då det inte förekom några större löneförändringar det året. Men en lönekartläggning kan aldrig avtalas bort, skriver DO i beslutet.

DO ska i januari följa upp att Kriminalvården gjort en lönekartläggning under 2022.

Annons

Annons

Inte sällsynt

Tidningen Publikt har återkommande granskat i vilken grad de 30 största myndigheterna färdigställer sina lönekartläggningar i tid. Enligt kartläggningen för 2021 levde elva av dem inte upp till lagens krav, då de var sena eller inte hade inte gjort någon kartläggning alls.

TT: Vad kan det bero på att arbetsgivare inte lever upp till kraven?

Det vet jag inte om jag kan svara på, men kravet har funnits i flera år och det är kanske särskilt viktigt att myndigheter är föredömen i det här avseendet, säger Lars Arrhenius.

I DO:s första granskningsomgång, som alltså inleddes i våras, ingår även Försvarets materielverk, Jordbruksverket, Försäkringskassan och Trafikverket.

Den kommande tillsynen omfattar Kronofogdemyndigheten, Lantmäteriet, Statens institutionsstyrelse, Transportstyrelsen och Tullverket.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.