A-
A+

Mystiska dödsfall bland ryska rekryter

Rekryter går på en buss nära ett rekryteringskontor i Krasnodar i södra Ryssland. Bilden är tagen den 25 september.
Rekryter går på en buss nära ett rekryteringskontor i Krasnodar i södra Ryssland. Bilden är tagen den 25 september.
UkrainaTT

Självmord, påstådda hjärtattacker och märkliga dödsfall i polisens förvar.

Sedan Kreml beordrade sin mobilisering kommer en stadig ström larm om rekryter som mist livet innan de ens hunnit lämna Ryssland.

Annons

Annons

Rapporterna om dödsfallen har sammanställts av Meduza, en oberoende rysk nyhetssajt, och inkluderar uppgifter från olika delar av Ryssland.

Ett av fallen rör en 39-årig man som den 27 september dog i hjärtinfarkt på en polisstation i Vladivostok vid Rysslands Stillahavskust, dit han hade skickats efter det att han uppges ha hamnat i någon sorts dispyt på det lokala rekryteringskontoret.

Enligt medieuppgifter ska han ha varit berusad, men det är oklart om det stämmer, och vad som hände efter det att han lämnades över till polisen är höljt i dunkel.

Tog sitt liv

I slutet av september tog en 44-årig begravningsentreprenör från Velikij Novgorod i nordöstra Ryssland sitt liv. Vänner till mannen skriver på Telegram att den inkallelseorder som han fick kort före sin död kan ha haft en avgörande betydelse för självmordet.

Den 28 september hittades en 28-årig rekryt död på en militärbas i Tiumen vid Uralbergen, enligt poliskällor. Orsaken till dödsfallet är okänd.

Annons

Annons

Uppgifter om trakasserier

Även på en av militärbaserna i Omsk, västra Sibiren, hittades en ny rekryt död den 2 oktober. Inte heller här har det gått att fastställa dödsorsaken, men enligt en av hans vänner på basen ska en grupp rekryter ha trakasserat andra och stämningen bland soldaterna beskrivs som konfliktfylld.

Samma datum avled en rekryt drygt 60 mil därifrån. Den 35-årige mannen, som enligt hans mor frivilligt ska ha sökt sig till armén i slutet av september, uppges ha drabbats av en hjärtinfarkt när han befann sig på en bas i Novosibirsk. Modern säger dock till Meduza att sonen så vitt man vet inte hade några hjärtsjukdomar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.