A-
A+

Nackaborna närmast skyddad natur

Björkskog i Gömmarens naturreservat i Huddinge kommun i Stockholms län. Arkivbild.
Björkskog i Gömmarens naturreservat i Huddinge kommun i Stockholms län. Arkivbild.
NaturTT

Norrbottens län har mest skyddad natur. Men boende i Stockholms län har i genomsnitt närmare till sådana områden.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nacka kommun i Stockholms län har landets kortaste medelavstånd från bostad till skyddat naturområde – endast 0,6 kilometer, visar nya siffror från Statistiska centralbyrån.

Stockholmarna bor närmare skyddad natur än invånarna i andra delar av landet – 1,2 kilometer i genomsnitt. Anledningen är att det "finns skyddade områden i mycket centrala lägen", enligt Naturvårdsverket.

Medelavståndet i Sverige var vid årsskiftet 2,1 kilometer. Samtidigt bodde 30 procent av befolkningen inom en kilometer till närmaste skyddade naturområde.

Norrbottens län har högst andel skyddad areal, men det genomsnittliga avståndet från bostad till sådana områden är längre än i Stockholms län – hela 3,7 kilometer.

"Att medelavståndet är längre i Norrbottens län, trots att länet har den högsta andelen skyddad areal, beror på att länet har en stor yta och liten befolkning jämfört med flera andra län. De största skyddade områdena finns i de fjällnära delarna, där det är ont om större tätorter", säger Karin Hedeklint på SCB i ett pressmeddelande.

Totalt finns det över 5 000 naturreservat och 30 nationalparker i Sverige.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss