Nadal eller Djokovic skriver historia i Paris

Rafael Nadal jagar sin 13:e seger i Franska mästerskapen.
Rafael Nadal jagar sin 13:e seger i Franska mästerskapen.
TennisTT-AFP

När två av herrtennisens giganter möts i söndagens final av Franska mästerskapen ska någon av dem skriva historia.

Världsettan Novak Djokovics otroliga år gör honom till knapp favorit. Men serben vet vad det innebär att ställas mot Rafael Nadal i Paris.

Det här är "Rafas" hus, säger Djokovic.

Annons

Annons

Den 34-årige spanjoren är det franska grand slam-grusets odiskutabla konung. Rafael Nadal har vunnit turneringen de tre senaste åren och historiskt sett är ingen i närheten av hans tolv singeltitlar. Om han tar sin trettonde på söndagen går han dessutom upp på 20 grand slam-titlar i karriären – och en delad förstaplats på herrsidan bredvid schweizaren Roger Federer.

Men Nadal är försiktig inför finalen mot Novak Djokovic, den nionde dem emellan i grand slam-sammanhang, trots att han har 17–7 i inbördes möten på grus och trots att han fortfarande inte förlorat ett set i årets turnering.

Det är annorlunda förutsättningar, en annan typ av turnering och en annan situation än det brukar vara, säger Nadal och syftar på coronapandemin och allt den fört med sig.
Det enda jag vet är att när jag möter Novak måste jag spela på min absolut högsta nivå. Men jag vet att det här är en bana (centercourten Philippe-Chatrier) där jag har lyckats bra under väldigt lång tid, så det underlättar.

Ruggigt facit: 99–2

Trots Nadals ruggiga statistik på Roland Garros – 99 segrar och bara två förluster – får han kanske ändå finna sig i att slå ur underläge, om än med mycket liten marginal.

För på andra sidan står Novak Djokovic, världsettan från Serbien som bara har förlorat en enda match på hela året. Och den förlorade han på eget grepp, då han under US Open uteslöts efter att i ilska råkat slå en boll som träffade en linjedomare på halsen.

Även Djokovic kan nå en historisk bedrift på söndagen. Om han säkrar sin andra titel i Franska mästerskapen blir han den förste herrspelaren på över 50 år att vinna alla grand slam-turneringar två gånger om.

Och frågan är om han någonsin har varit bättre.

Han har nått närapå perfektion, sade en imponerad Stefanos Tsitsipas efter att ha pressat Djokovic till en femsetare i semifinalen.

Annons

Annons

Kallare än vanligt

Trots en stark insats från den 22-årige greken var det Djokovic som briljerade när det verkligen gällde, bland annat genom att rädda 11 av 15 breakbollar.

Inför finalen mot Nadal har den 33-årige serben inbördes statistik att luta sig mot. Över 55 möten genom åren står det 29–26 till Djokovic, och han har dessutom vunnit 14 av de 18 senaste matcherna. Men i Franska mästerskapen är det Nadal som har ett övertag, 6–1 i matcher.

Novak Djokovic är fullt medveten om vem det är som regerar i Paris.

Det här är "Rafas" hus, säger han men konstaterar samtidigt att det kallare vädret – Franska mästerskapen flyttades från sommar till höst på grund av coronapandemin – kan gynna honom.
Förhållandena är mer annorlunda än vad vi är vana vid när vi spelar i maj och juni. Jag tror att det kan innebära en bättre möjlighet för mig, till exempel studsar inte bollarna så högt som han brukar vilja att de gör.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons