A-
A+

Nagelbitare väntar efter Alexanderssons seger

Tove Alexandersson vann långdistansen i Italien.
Tove Alexandersson vann långdistansen i Italien.
OrienteringTT

Spänningen är olidlig i världscupfinalen i orientering i italienska Cansiglio. Tove Alexandersson tog hem långdistansloppet och är nu fem poäng före schweiziska Simona Aebersold inför den avgörande medeldistansen.

Den fysiska kapaciteten vet jag att jag har, säger hon.

Annons

Annons

Alexandersson ledde loppet fån start till mål och vann drygt fem och en halv minut före just Aebersold. På tredje plats kom ryska Natalia Gemperle.

Jag har haft en väldigt bra dag, säger Alexandersson efter loppet.
Det var ett bra lopp och kroppen kändes bra hela vägen så det var kul att tävla i dag.

Inför finaltävlingarna var det annars schweiziskan som hade övertaget. Alexandersson hade tuffa tävlingar i Idre och sviterna efter covid-19 gjorde att svenskan inte kunde hålla sitt vanliga tempo. Aebersold, som under säsongen nästan alltid varit steget efter Alexandersson, kunde där ta över ledningen i totalen. Men en 15 poäng stor ledning räcker inte långt när vinnaren i varje lopp får 100 poäng, och tvåan får 80.

Efter torsdagens lopp är det helt omvänd spelplan. Alexandersson leder nu totalen, fem poäng före Aebersold inför lördagens medeldistans. Till skillnad från förra året, när Alexandersson säkrade titeln med flera lopp kvar, kommer det i år alltså att avgöras i det allra sista.

Det känns kul att det kommer att bli medeldistansen som avgör, det handlar verkligen om vem som gör den bäst. Jag känner att jag är tillbaka på banan och kroppen känns bra så det känns inspirerande att det är så, säger Alexandersson.

Vinner Alexandersson förlänger hon sitt eget rekord till sju raka segrar i den totala världscupen, något hon själv tror är möjligt.

Jag vet ju att min form är bra. Man får fokusera på orienteringstekniken, den fysiska kapaciteten vet jag att jag har, säger hon.

Att det just avgörs i säsongens allra sista lopp ger också lite extra krydda.

Jo men absolut, speciellt jämfört med om det redan är avgjort. Det krävs ett topplopp och Simona är jätteduktig, speciellt på medeldistans. Det känns kul att det är så.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.