A-
A+

Några ja och många nej till nytt studiestöd

Omställningsstudiestödet kan ges till dem som är 27 till 62 år. Arkivbild.
Omställningsstudiestödet kan ges till dem som är 27 till 62 år. Arkivbild.
UtbildningTT

De första ansökningarna för det särskilda studiestödet för dem med yrkeserfarenhet har nu beviljats. Men många, många fler har fått avslag.

Annons

Annons

Intresset för det nya omställningsstudiestödet - inriktat på gruppen "mitt i yrkeslivet" har varit oväntat stort. Prognosen var 5 300 ansökningar men Centrala studiestödsnämnden har tagit emot nästan 20 000 sedan den 1 oktober då ansökningsperioden öppnade.

Efter närmare två månaders väntan har nu de fyra första fått ja på sin ansökan, medan hela 1 500 har fått nej. Dessa sökande har helt enkelt inte uppfyllt alla villkor.

Villkoren har funnits på CSN:s webbplats hela tiden, så vi tycker att informationen har varit tydlig. Men det är säkert så att en del har ansökt utan att kolla upp kraven, säger myndighetens pressekreterare Stefan Tärnhuvud.

CSN bedömer att de sökande får vänta i genomsnitt tio-tolv veckor på besked. Ansökningarna betas av i den ordning de kommer in, så vissa kommer att få svar först när vårterminen börjat. Den som då får ett ja men redan har börjat studera kommer att få stödet retroaktivt.

Omställnings­studiestödet är tänkt för dem som behöver vidareutbilda sig eller byta bana och består av ett bidrag på upp till 80 procent av lönen, upp till ett maxbelopp. Den som vill kan därutöver fylla på med studielån.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.