A-
A+

Nära hälften vaccinerade – Israel öppnar igen

En israelisk kvinna får vaccin mot covid-19 på ett temporärt vaccinationscenter i Tel Aviv. Arkivbild
En israelisk kvinna får vaccin mot covid-19 på ett temporärt vaccinationscenter i Tel Aviv. Arkivbild
IsraelTT-Reuters

Det israeliska samhället börjar öppna så smått igen. Nära varannan av de nio miljonerna i befolkningen har fått sin första spruta vaccin mot covid-19.

Annons

Annons

Affärerna håller öppet som vanligt igen men för den som vill besöka gym eller gå på bio behövs ett grönt kort, en form av vaccinintyg eller papper på genomgången sjukdom, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Det är också bud om halverat antal personer för exempelvis religiösa sammankomster.

De försiktiga lättnaderna är del i en plan för en bredare öppning av samhället i mars, lagom till att det är val till parlamentet igen. Premiärminister Benjamin Netanyahu ska då försöka få förnyat förtroende.

Skolor öppnar gradvis upp igen – för de yngsta tonåringarna efter ett år av distansundervisning.

Resultat som redovisas av hälsodepartementet visar på mycket god effekt av det vaccin, från Pfizer-Biontech, som använts. Bland dem som hunnit få två doser minskade risken att insjukna med 95,8 procent.

Siffrorna bekräftar och stärker resultaten av en stor vaccinstudie som tidigare presenterats av landets sjukvårdscentrum.

Vaccinet var också 98 procent effektivt i att hindra feber och andningsproblem och 98,9 procent effektivt i att förebygga sjukhusvård och dödsfall. Resultaten bygger på nationella data från omkring två miljoner israeler som fått sin andra dos vaccin.

Israels ambitiösa vaccinationsprogram har fungerat som världens största kliniska studie av Pfizer-Biontechs vaccin. Premiärministern säger att han räknar med att 95 procent av de israeler som är 50 år eller äldre ska vara vaccinerade inom de närmaste två veckorna.

Omkring 45 procent av befolkningen har hittills fått minst en spruta.

Landet har registrerat över 740 000 fall av covid-19 och omkring 5 500 dödsfall.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss