A-
A+

Nasa hoppas på mindre smutstvätt i atmosfären

Astronauten Leland Melvin under ett träningspass på rymdstationen ISS 2009. Nu är han talesperson för ett projekt som ska öka hållbarheten för astronauternas garderober.
Astronauten Leland Melvin under ett träningspass på rymdstationen ISS 2009. Nu är han talesperson för ett projekt som ska öka hållbarheten för astronauternas garderober.
USATT

Stinkande astronautstrumpor har ingenstans att ta vägen eftersom det inte finns några tvättmaskiner i rymden – i stället skjuts smutstvätten ut i atmosfären.

Nu vill rymdstyrelsen Nasa hitta en mer hållbar lösning.

Annons

Annons

Har du någonsin funderat över hur astronauter tvättar sina kläder? Svaret är enkelt. Det gör de inte. Rymden må vara oändlig – men några tvättmaskiner finns där inte.

I stället använder astronauterna sina kläder tills dess att stanken helt enkelt är outhärdlig. Då packas smutsiga strumpor, kalsonger och tröjor in en gammal transportraket som skjuts ut i atmosfären, där smutstvätten brinner upp.

Det här tillvägagångssättet kräver omfattande garderober. En besättning om sex personer gör av med omkring 400 kilo kläder om året ombord på Internationella rymdstationen ISS, enligt Smithsonian Magazine.

Det är inte särskilt hållbart – och för de astronauter som måste återvända illaluktande kläder dag efter dag är det inte heller så angenämt.

Stela av svett

Astronauterna på rymdstationen tränar omkring två timmar om dagen för att underhålla musklerna i tyngdlöshet. Det dröjer inte länge förrän träningskläderna börjar stinka och bli stela av svett – och därför behövs en ny uppsättning en gång i veckan, enligt den tidigare Nasa-astronauten Leland Melvin.

Efter det så anses kläderna vara giftiga, säger han till nyhetsbyrån AP.
Det är som om de lever sitt eget liv. De är så stela från all svett.

Melvin är talesperson för ett projekt som den amerikanska rymdstyrelsen Nasa har inlett tillsammans med dagligvarujätten Procter & Gamble. Förhoppningen är att kunna hitta bättre sätt att hålla astronauternas kläder rena i rymden – så att de kan användas i månader eller år, precis som på jorden.

Annons

Annons

Tre års resa

Procter & Gamble ska experimentera fram potentiella lösningar kring tvätt- och fläckborttagningsmedel särskilt anpassade för rymden. Den första omgången ska skickas upp i december.

Hur smutstvätt ska hanteras i rymden kan tyckas vara en liten fråga. Men när USA och andra länder blickar mot baser på månen och mars är det många detaljer som ska klaffa.

Enligt Nasa är det trångt om utrymmet i raketerna – och med tanke på att en resa till mars kan ta upp till tre år vore det önskvärt att kläderna kan användas längre.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!