-
+

Nätbanker tjänar stora pengar på provisioner

Finansinspektionen utreder nu systemet. Arkivbild.
Finansinspektionen utreder nu systemet. Arkivbild.
EkonomiTT

Nätbankerna tjänar stora pengar på provisioner från fondbolag. Finansinspektionen utreder avgiftsupplägget som de velat förbjuda länge.

Annons

Annons

Nätbanker som Avanza och Nordnet får betalt av storbankerna och fondbolagen då de säljer deras fonder i form av så kallade kickbacks. Exempelvis Avanza tjänade 300 miljoner kronor på sådana provisioner under förra året, rapporterar SVT Nyheter.

När nätbanken säljer en fond får de ofta tillbaka hälften av avgiften från storbanken eller fondbolaget. Det gör att att nätbanken tjänar mer ju högre avgiften på fonden är. Systemet är ifrågasatt, enligt SVT, eftersom det ger mer pengar till nätbanken ju dyrare fonden är, vilket kan skapa en intressekonflikt.

Jag tror i princip inte det finns någon kund som vet om de gigantiska provisioner som nätbankerna får av andra fondbolag för att förmedla deras fonder, säger Joacim Olsson, vd på intresseorganisationen Aktiespararna till SVT.

Finansinspektionen har varit kritisk, och menar att det kan bli stora intressekonflikter med kickbacks. Nu utreder Finansinspektionen systemet, och en rapport ska lämnas till regeringen efter sommaren.

Vi ska undersöka hur provisionssystemet har påverkat marknaden, säger Magnus Björkman, biträdande chef för Finansinspektionens avdelning för uppförandetillsyn till SVT.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss