-
+

Nationalmuseum köper in Goodwins fotografier

Ett fotografi av Jenny Hasselqvist (1894-1978), balettdansös och skådespelerska. Pressfoto.
Ett fotografi av Jenny Hasselqvist (1894-1978), balettdansös och skådespelerska. Pressfoto.
KulturTT

Nationalmuseum har köpt sex fotografier av Henry B. Goodwin, som föreställer betydande kulturpersonligheter från 1910- och 1920-talen.

Annons

Annons

Här syns bland andra två av Sveriges stora stjärnor från den tiden; skådespelaren Anders de Wahl och dansösen Jenny Hasselquist. Ett annat betydande porträtt är det av lindansaren Bird Millman, fotograferad i New York 1921.

"I hans porträtt kombinerades en högst medveten formkomposition med försök att lyfta fram modellens karaktär. Ljusa hud- och dräktpartier skapar kontraster mot den dunkla bakgrunden och genom uppmjukade linjer och en dämpad skärpa närmar han sig måleri och teckningar", säger Eva-Lena Karlsson, intendent med inriktning på porträttkonst på Nationalmuseum, i ett pressmeddelande.

Henry B. Goodwin (1878-1931) föddes som Heinrich Bürgel i München och kom 1904 till Sverige. Han var inledningsvis lektor i tyska vid Uppsala universitet och lexikograf vid ett förlag men studerade också fotografi för fotografen Nicola Perscheid i Leipzig. Han fick sitt genombrott 1914, på Baltiska utställningen i Malmö.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss