A-
A+

Natochefen: Övertygad att Sverige blir medlem

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg håller presskonferens inför veckans försvarsministermöte i Bryssel.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg håller presskonferens inför veckans försvarsministermöte i Bryssel.
NatoTT

"Så fort som möjligt" är fortfarande ledordet för Natoledningen i arbetet med att säkra Sveriges och Finlands medlemskap.

Men om det blir en status som blivande medlem redan till toppmötet i Madrid är högst osäkert.

Annons

Annons

USA:s försvarsminister Lloyd Austin inne på Natohögkvarteret i Bryssel.
USA:s försvarsminister Lloyd Austin inne på Natohögkvarteret i Bryssel.

När Natoländerna håller försvarsministermöte i Bryssel är det givetvis Rysslands krig i Ukraina som är huvudämne.

I en strid vill man alltid ha mer. Jag förstår verkligen var Ukraina står. Vi kommer att göra allt vi kan för att ge dem vad de behöver, lovar USA:s försvarsminister Lloyd Austin på en presskonferens efter ett inledande möte i Bryssel om mer stöd till Ukraina.

USA offentliggjorde ungefär samtidigt ytterligare vapenassistans till ett värde av en miljard dollar.

Enligt Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg kommer dessutom Nato på sitt toppmöte i Madrid i slutet av juni att enas om ett nytt omfattande stödpaket för Ukraina.

"Det här kommer att hjälpa Ukraina att på lång sikt övergå från vapen från Sovjettiden till modern Natoutrustning", heter det i ett uttalande.

"Starkt stöd"

Samtidigt är det tydligt att Sveriges och Finlands ansökningar om Natomedlemskap också är ett givet ämne när försvarsministrarna samlas.

USA:s Natoambassadör Julianne Smith vill gärna se de två båda länderna som blivande medlemmar redan i tid till Madridmötet den 28–30 juni, trots det motstånd som uttryckts från Turkiet.

Samtal och diskussioner sker på flera olika nivåer.

I korridorerna i Nato känner man och märker ett starkt stöd för de här två länderna och ett intresse av att påskynda det här så fort det bara går. Men det är också i vårt intresse att arbeta med Turkiet och den oro som uttryckts, säger Smith på en digital pressträff inför försvarsministermötet.

Annons

Annons

"Lite mer tid"

Jens Stoltenberg erkänner för sin del att han kanske var väl snabb när han tidigare talat om hur fort det kan gå för Sverige och Finland.

Jag var mer optimistisk då, det är korrekt. Men fram till att Turkiet uttryckte sin oro så hade vi ingen anledning att tro att det här skulle vara något problem för Natomedlemmarna. Sedan har en viss oro lagts fram på bordet och nu kommer det att ta lite mer tid, säger Natochefen på sin presskonferens inför försvarsministermötet.
Men jag är övertygad om att Sverige och Finland kommer att bli medlemmar i Nato – också för att Turkiet har gjort klart att de är för Natos öppna-dörr-politik. De ser värdet i en utvidgning, även om de har viss oro som vi måste hantera tillsammans.

Hultqvist på plats

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) som också deltagit i Natomötet känner ett starkt stöd.

Det är väldigt roligt att höra när en efter en runt det här bordet markerar att det är viktigt med Sveriges och Finlands medlemskap och att man vill att processen ska gå fort och att man ser att vi har mycket att erbjuda. Min bedömning är att det finns ett massivt stöd för vårt medlemskap, säger Hultqvist på en svensk pressträff efteråt.

Hultqvist pratade med sin turkiske kollega i samband med mötet, men är fåordig om vad samtalen har innehållit och hur läget är i processen. Men han är liksom Stoltenberg övertygad om att Sverige kommer att bli medlem.

Nu ligger de här ansökningarna. Vi vill att de ska gå igenom. Vi kommer inte att dra tillbaka dem. Nu vill vi att det här behandlas inom Nato och att vi får ett ja. Det är liksom linjen. Spekulera om något annat tänker jag inte göra, säger Hultqvist.

Övningar på gång

Försvarsministern kom till Bryssel från ett möte i Oslo med de länder som samarbetar kring gemensamma insatsstyrkan JEF (Joint Expeditionary Force): Storbritannien, Nederländerna och länderna i Norden och Baltikum.

Från det mötet utlovas ett flitigt övande i Sverige, både till havs, på marken och i luften, i år och även nästa år.

Det här kommer att äga rum i norra Sverige, i södra Sverige, i Uppsala-Stockholmsregionen och det kommer att ske aktiviteter kring Gotland, berättar Hultqvist.
Det här är ett sätt för de här länderna att visa att man är beredda att ge oss ett praktiskt, verkningsfyllt stöd under den här tiden. Det är naturligtvis något som jag ser som väldigt positivt, säger försvarsministern.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.