Navalnyj förgiftad med nervgiftet Novitjok

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Arkivbild.
Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Arkivbild.
TysklandTT

Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har förgiftats med nervgiftet Novitjok, som utvecklades i Sovjetunionen, uppger Tysklands regering.

Förbundskansler Angela Merkel säger att Navalnyj har utsatts för ett mordförsök.

Annons

Annons

Charitésjukhuset i Tysklands huvudstad Berlin, där Aleksej Navalnyj vårdas. Arkivbild.
Charitésjukhuset i Tysklands huvudstad Berlin, där Aleksej Navalnyj vårdas. Arkivbild.
Vi förväntar oss att den ryska regeringen förklarar sig inför dessa allvarliga anklagelser. Världen väntar på ett svar, säger Merkel enligt Süddeutsche Zeitung.

Ett militärt speciallaboratorium i Tyskland har genomfört en toxikologisk undersökning av de prover som tagits på Aleksej Navalnyjj.

"I den har otvivelaktiga bevis framkommit för ett kemiskt nervstridsmedel från Novitjok-gruppen", skriver tyska regeringen i ett uttalande.

"Identifiera de skyldiga"

Utrikesminister Heiko Maas fördömer giftattacken.

Det här gör det så mycket mer brådskande att de skyldiga i Ryssland identifieras och ställs till svars, säger Heiko Maas.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov säger till ryska nyhetsbyrån Interfax att Ryssland är berett att samarbeta med Tyskland. Ryska utrikesdepartementet å andra sidan avfärdar Tysklands uppgifter med att de inte styrkts med bevis, skriver statliga nyhetsbyrån Ria.

Navalnyj, som ligger i koma, vårdas på Charitésjukhuset i Tysklands huvudstad Berlin. Enligt sjukhuset håller förgiftningssymtomen på att mildras, men läget är fortfarande allvarligt och läkarna förväntar sig en lång sjukdomsperiod. Det går heller inte att utesluta långvariga skador efter förgiftningen, säger läkarna.

Annons

Annons

Insjuknade på flyg

Navalnyj insjuknade ombord på en flygning mellan sibiriska Tomsk och Moskva den 20 augusti. Politikerns stab sade direkt att de trodde att Navalnyj fått i sig gift när han drack en kopp te före avfärd. Planet fick nödlanda i staden Omsk, där han intensivvårdades för symptom på förgiftning. Ryska läkare sade sedan att de inte trodde att Navalnyj förgiftats.

Två dagar senare flögs Navalnyj till Berlin.

Det kemiska stridsmedlet Novitjok användes 2018 i ett uppmärksammat mordförsök mot den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal i brittiska Salisbury.

Ytterligare en person, en kvinna, avled i staden Amesbury efter att av misstag kommit i kontakt med en giftflaska, som slängts av gärningsmännen.

"Helt oacceptabelt"

Den ryska underrättelsetjänsten GRU misstänks ligga bakom attacken i Salisbury. Ryssland har förnekat all inblandning i händelsen.

Jag är djupt bekymrad att Aleksej Navalnyj förgiftats med Novitjok, ett nervgift som tidigare använts med dödlig effekt i Storbritannien, säger Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab enligt Sky News.

Han tillägger att Moskva nu måste "säga sanningen" om vad som hänt med den ryske oppositionspolitikern.

Det är helt oacceptabelt att det här förbjudna kemvapen har använts igen, och återigen ser vi våld riktas mot en ledande rysk oppositionell.

"Brott mot internationell lag"

Även EU, försvarsalliansen Nato och USA har reagerat starkt på att Navalnyj utsatts för Novitjok.

"Användning av kemvapen är fullständigt oacceptabelt, under alla omständigheter, och ett brott mot internationell lag", säger EU:s utrikeschef Josep Borell i ett uttalande enligt Reuters.

Innan Navalnyj blev förgiftad producerade han filmer där han anklagar lokala ledare i den ryska storstaden Novosibirsk för att roffa åt sig pengar och egendom. Navalnyjs stab har publicerat det 40 minuter långa filmklippet , där flera av maktpartiet Enade Rysslands topprepresentanter anklagas för att ha "lagt beslag på Sibiriens huvudstad". Två dagar efter publiceringen hade 3,6 miljoner människor sett filmklippet, som uppges vara första delen i en serie.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons