-
+

Navalnyj i domstol: Ni skämmer ut er

Aleksej Navalnyj antecknar under fredagens förhandling.
Aleksej Navalnyj antecknar under fredagens förhandling.
RysslandTT-AFP-Reuters

Under ett massivt säkerhetspådrag har Aleksej Navalnyj åter framträtt i domstol.

Sluta skäm ut er, sade den ryske oppositionsledaren till domaren.

Annons

Annons

Häromveckan dömdes Navalnyj, som ses som president Vladimir Putins främste kritiker, till tre och ett halvt års fängelse. Detta för brott mot reglerna för en tidigare villkorlig dom.

Men han är inblandad i flera rättsfall, processer som hans stab ser som politiskt motiverade försök att tysta honom. På fredagen var det dags för ny förhandling gällande ett åtal för förtal av en 95-årig krigsveteran.

Regimkritikern har kallat deltagarna i en reklamvideo för fjolårets ryska grundlagsändringar, däribland den gamle mannen, för "en skam för landet" och "förrädare".

Bevakningen är påkostad under rättegången i Babusjinskij-tingsrätten i Moskva, med gott om beväpnade poliser i skottsäkra västar i och runt byggnaden. Navalnyj framträdde instängd i en glasbur, och uttryckte stöd för sin advokats linje att domaren är jävig och borde fråntas målet.

Sluta skäm ut er. Det finns kurser att anmäla sig till för att lära sig mer om Ryska federationens lagar, sade han till domaren.

Att Navalnyj hålls fängslad har utlöst utbredda protester i Ryssland. Många av deltagarna har gripits, med hänvisning till att demonstrationerna är olagliga. I helgen planeras därför en ny metod – att samlas på bostadsfastigheters innergårdar och tända ljus.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss