NBA återupptar slutspelet: "Alla överens"

LeBron James, till höger, och hans Los Angeles Lakers leder åttondelsfinalserien mot Portland Trail Blazers med 3–1 i matcher. Arkivbild.
LeBron James, till höger, och hans Los Angeles Lakers leder åttondelsfinalserien mot Portland Trail Blazers med 3–1 i matcher. Arkivbild.
BasketTT

Efter protester och uppskjutna matcher väljer den nordamerikanska basketligan, NBA, att återuppta slutspelet på lördag.

I beslutet följer flera åtgärder för att främja social rättvisa.

Annons

Annons

Beskedet om att återuppta slutspelet kommer efter tre dagars bojkott, där lag och spelare gått samman i en protest mot rasism och polisvåld i USA sedan den 29-årige svarta amerikanen Jacob Blake blivit skjuten av polis i Kenosha, Wisconsin.

I ett uttalande säger NBA:s ligachef Adam Silver och Michele Roberts, chef för NBA:s spelarfack, att "samtliga parter gått med på att fortsätta slutspelet", som pausats sedan i onsdags. Då vägrade spelarna i Milwaukee Bucks, med bas i Wisconsin, att spela match fem i åttondelsfinalen mot Orlando Magic för att visa sitt stöd.

I söndags sköts Jacob Blake sju gånger i ryggen inför sina barn men överlevde. Han förlamades och händelsen har lett till bojkotter och uppskjutna matcher i flera andra ligor, däribland ishockeyns NHL och basebollens MLB.

Intensiva förhandlingar

Det var ett tag osäkert om NBA-slutspelet över huvud taget skulle återupptas. Starka röster i några av lagen ville avbryta säsongen helt, men efter intensiva förhandlingar mellan ligan och spelarfacket blev man eniga om att återuppta spelet på lördag.

Samma slutsats blev det i NHL.

I uttalandet från NBA står det att ligan enats om ytterligare åtgärder där NBA ska driva på jämställdhetsarbetet i samhället, sammanfattat i tre punkter:

Annons

Annons

Ökat valdeltagande

1) Ligan och spelarna ska etablera ett organ som ska jobba för social rättvisa i samhället.

2) I alla städer där det lokala NBA-laget äger eller kontrollerar arenan, ska man jobba för att den ska användas som vallokal så att personer som är i riskgrupper för covid-19 ska kunna rösta på ett säkert sätt.

3) Ligan ska tillsammans med spelarna och tv-rättsinnehavarna skapa reklaminslag för användning i slutspelsmatcher som ska främja politiskt engagemang och deltagande i nationella och lokala val.

Los Angeles-lagen Lakers (med LeBron James) och Clippers ska ha velat avbryta säsongen, men de andra elva kvarvarande lagen i "bubblan" i Orlando önskade fortsätta och till slut kunde man enas.

"Spelarna är bekväma med att fortsätta efter de åtaganden som gjorts", skriver ligan.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons