A-
A+

Nedgrävd stridsyxa om utsläppshandel

Ångan stiger från ett kolkraftverk i tyska Niederaussem. Arkivfoto.
Ångan stiger från ett kolkraftverk i tyska Niederaussem. Arkivfoto.
EUTT

Förra veckan landade i antiklimax. Men nu finns en ny uppgörelse klar om hur EU-parlamentet vill förändra handeln med utsläppsrätter.

Annons

Annons

Hanteringen av en av de tyngsta klimatfrågorna kraschade ordentligt den 8 juni när de olika partigrupperna i EU-parlamentet inte kunde komma överens om sin syn på framtida utsläppshandel.

Men skam den som ger sig. Nu finns en ny uppgörelse mellan de tre storgrupperna av socialdemokrater, konservativa och liberaler.

Det har varit en balansgång för att göra det mer ambitiöst, men också följa den demokratiska processen på ett sätt som gör båda parter glada, konstaterar Emma Wiesner (C).
Jag känner mig lättad över att vi fick en överenskommelse. Stridsyxan är nedgrävd. Vi bröt ihop och kom igen, säger i sin tur kollegan Jytte Guteland (S).

Utfasning

Förra veckans krasch kom sedan den socialdemokratiska gruppen tyckt att de skrivningar som då var på väg att gå igenom var alldeles för svaga.

I den nya uppgörelsen har man nu enats om att bland annat fasa ut den fria tilldelningen av utsläppsrätter till år 2032, i stället för 2034. Minskandet av antalet utsläppsrätter ska därtill ske enligt en trappstegsmodell: med 4,4 procent från år 2024, 4,5 procent från 2026 och 4,6 procent från 2029.

Helheten går ihop. Jag tycker nu att vi kan säga att det här kommer att hålla som ett mandat från parlamentet, anser Guteland.

Annons

Annons

Röstar nästa vecka

Hela EU-parlamentet kommer nu att rösta om det senaste budet vid sin minisession i Bryssel den 22-23 juni. Därefter gäller det att invänta vad medlemsländerna kommer fram till i ministerrådet innan avslutande kompromissförhandlingar kan inledas.

Att de tre storgrupperna är överens bäddar i alla fall för att få en majoritet i EU-parlamentet.

Det här ska vara tillräckligt för att lugna skutan och ro båten i hamn, säger Emma Wiesner.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.