-
+

Negativt test krävs för inresa till Sverige

FHM vill införa krav om uppvisande av negativt covid-19-test för inresa i Sverige. Arkivbild.
FHM vill införa krav om uppvisande av negativt covid-19-test för inresa i Sverige. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Folkhälsomyndigheten (FHM) vill ha krav på negativt covid-19-test för inresa till Sverige. Även för hemvändande svenskar skärps reglerna.

Annons

Annons

"Läget förändras oerhört snabbt i omvärlden och olika virusvarianter kan finnas i fler länder än de vi känner till. Därför anser FHM att det är det viktigt att få de nya restriktionerna på plats", säger generaldirektör Johan Carlson i ett pressmeddelande.

Regeringen har precis mottagit FHM:s begäran enligt inrikesminister Mikael Dambergs pressekreterare (S). Ärendet "kommer att hanteras skyndsamt inom Regeringskansliet", heter det.

För att utländska medborgare ska få resa in i Sverige begär FHM att krav införs på uppvisande av negativt test som är max 48 timmar gammalt.

Svenska medborgare som inte har testat sig före avresan ska göra det samma dag som de återvänder till Sverige. FHM rekommenderar alla sådana resenärer att stanna hemma och undvika kontakter i sju dagar samt testa sig den femte dagen (även om test gjorts 48 timmar före inresan till Sverige eller i anslutning till hemkomsten). Även resenärernas hushållskontakter uppmanas att stanna hemma.

Arbetspendlare undantas från de nya rekommendationerna, förutsatt att de testas regelbundet (minst en gång per vecka). Också här gäller att hushållskontakterna undantas om den som arbetspendlar testas regelbundet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss