A-
A+

Netanyahu: Stor vinst för högern och Likud

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och hans hustru Sara Netanyahu när de precis har röstat i Jerusalem på valdagen.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och hans hustru Sara Netanyahu när de precis har röstat i Jerusalem på valdagen.
IsraelTT

Vallokalerna har stängt i Israel och premiärminister Benjamin Netanyahus Likudparti ser inte ut att få majoritet utan att söka stöd hos ärkerivalen och hökpartiet Yamina.

Annons

Annons

Enligt vallokalsundersökningar får Likud 31 eller 32 mandat i parlamentet.

Netanyahu kallade själv de preliminära resultaten för "en stor vinst" i sin första kommentar efter att vallokalerna hade stängt.

Premiärministern tackade väljarna för att de "belönat högersidan och Likud med en stor vinst".

Den israeliska tidningen Haaretz rapporterar att valdeltagandet ser ut att bli det lägsta sedan 2009.

Enligt den vallokalsundersökning som tidningen presenterar får Yamina 7 mandat. Det gör partiledaren Naftali Bennett till en sannolik kungamakare i de förhandlingar som oundvikligen väntar.

Bennetts kommentar efter att vallokalerna stängt var att han "endast kommer att göra vad som är bra för Israel", rapporterar Reuters.

De flesta småpartierna får 7 eller 8 mandat.

Näst största parti blir den tidigare finansministern Yair Lapids mittenparti Yesh Atid som ser ut att få 17 mandat.

För att nå en total majoritet och bilda regering krävs 61 mandat.

För eller emot

Valet har till stor del kommit att bli en omröstning för eller emot den 71-årige Netanyahu, som av sina anhängare kallas "kung Bibi" och av sina kritiker "crimeminister".

Samhället klyvs av ideologiska och etniska motsättningar och det hålls ofta protester mot Netanyahu, som står inför rätta för korruption. Han har kritiserats för sin politik i början av pandemin och hur flera nedstängningar har sargat ekonomin. Själv lyfter han dock gärna fram hur han har normaliserat relationerna med flera arabstater.

Mätningarna inför valet visade att Netanyahu är den mest populäre ledaren och att hans högerparti Likud kommer bli störst, inte minst på grund av landets framgångsrika vaccinationskampanj. Men också att han inte kommer nå det magiska antalet 61.

Annons

Annons

Fjärde på två år

Makten ligger hos de många småpartier som utgör potentiella samarbetspartner. Vallokalsundersökningarna – och opinionen inför valet – pekar mot jämnt lopp mellan partier som har gått samman mot Netanyahu och de som står på hans sida.

Tisdagens israeliska val är det fjärde på två år. Parlamentet, knesset, är Israels lagstiftande församling och har 120 ledamöter.

Den 5 april är det datum som spikats för inledningen av korruptionsrättegången mot Netanyahu.

Anklagelserna handlar bland annat om att Netanyahu ska ha mutat mediemogulen Shaul Elovich för att säkerställa positiv mediebevakning.

Själv kallar premiärministern anklagelserna för "fingerade och löjliga".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!