A-
A+

Netflix betalar mer till svenska filmskapare

Just nu visas den svenska filmen 'Ur spår' med Katia Winter och Fredrik Hallgren på Netflix. Om den blir en internationell succé kan filmskaparna få mer pengar av strömningstjänsten enligt ett nytt avtal.
Just nu visas den svenska filmen "Ur spår" med Katia Winter och Fredrik Hallgren på Netflix. Om den blir en internationell succé kan filmskaparna få mer pengar av strömningstjänsten enligt ett nytt avtal.
FilmTT

Fackförbundet Scen & Film är överens med Netflix om ett nytt upphovsrättsavtal som ger mer pengar till svenska filmskapare om de når en storpublik på strömningstjänsten.

Annons

Annons

Avtalet innebär att en så kallad framgångsbaserad ersättning införs förutom den normala upphovsrättsersättningen. När en film når en viss nivå av globala tittare betalas en högre ersättning ut till upphovsmännen, skriver parterna i ett pressmeddelande.

Exakt vilken nivå det handlar om eller hur mycket pengar det rör sig om, framgår inte.

Scen & Film (tidigare Teaterförbundet) kom för två år sedan överens med Netflix om en liknande modell för svenska originalserier. Under 2021 fick skaparna bakom "Störst av allt" en sådan framgångsbaserad utbetalning sedan serien uppnått kriterierna och nått en större utländsk publik.

"Det är väldigt viktigt att artister och andra kreativa yrkesgrupper får en lämplig och proportionerlig ersättning för sina rättigheter och ytterligare bonus när produktioner som de medverkar i blir framgångsrika. Våra avtal med Netflix möjliggör allt detta och bidrar till att göra Sverige till en framgångsrik och hållbar marknad för produktioner”, säger Christine Strindberg, chefsförhandlare på Scen & Film i pressmeddelandet.

Ersättningen införs retroaktivt, så även tidigare produktioner som visas på Netflix kan komma ifråga för den extra ersättningen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.