A-
A+

Netflix stäms för sexism av schackproffs

Anya Taylor-Joy i 'The queen's Gambit.' Arkivbild.
Anya Taylor-Joy i "The queen's Gambit." Arkivbild.
NöjeTT

Annons

Annons

Netflix stäms på fem miljoner dollar av den georgiska schackikonen Nona Gaprindashvili, som menar att det finns ett falskt och sexistiskt påstående om henne i "The queens gambit", skriver Deadline.

Succéserien handlar om underbarnet Beth Harmon, porträtterad av Anya Taylor-Joy. I en av de matcher hon spelar jämförs Harmons insatser med det riktiga schackproffset Gaprindashvilis. En kommentator säger: "Det enda ovanliga med henne är egentligen hennes kön, och inte ens det är unikt i Ryssland", varpå han fortsätter: "Vi har Nona Gaprindashvili, men hon är kvinnlig världsmästare och har aldrig spelat mot män".

Enligt Gaprindashvili ljuger Netflix om hennes karriär för att "förstärka dramat". Hennes advokat framhåller att påståendet är falskt, sexistiskt och förminskande.

"År 1968, det år då scenen utspelas, hade hon tävlat mot minst 59 manliga schackspelare (28 av dem samtidigt i samma match), inklusive minst tio stormästare", står det bland annat i den 25 sidor långa stämningsansökan.

En talesperson från Netflix säger i ett uttalande att de har stor respekt för Gaprindashvilis karriär, men att stämningsansökan har låga chanser och att de "kraftigt" kommer att försvara sig.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.