A-
A+

New Yorks teatrar öppnar – men långsamt

Teateraffischer vid Times Square i New York. Arkivbild.
Teateraffischer vid Times Square i New York. Arkivbild.
TeaterTT-AFP

Efter ett års nedstängning får New Yorks teaterscener åter ta emot besökare. Men än är det långt kvar till de fullsatta Broadway-salongerna från före pandemin.

Annons

Annons

Från och med påskhelgen får teatrar, konsertlokaler och humorklubbar i New York slå upp portarna igen. Men de får bara fylla en tredjedel av platserna med publik, med ett maxtak på 150 besökare. Dessa måste också visa intyg på att de är vaccinerade eller kunna visa upp ett negativt covid-test nyare än sex timmar.

Nybyggda och The Shed på västra Manhattan är ett av få större spelställen som utnyttjar de nya lättnaderna. På fredagskvällen uppträdde sångaren och cellospelaren Kelsey Lu på det ideellt drivna konstcentret.

En av besökarna var filmproducenten Caroline Baron, som berättar att hon hon bär ett par skor som hon inte har haft på sig på ett år.

Jag har glömt bort hur man klär sig, det är spännande.

Andra ställen har inte samma möjligheter som The Shed, och USA:s kulturella huvudstad håller fortfarande stängt till stor del. Många äldre byggnader uppfyller inte kraven på ventilation och för de kommersiellt drivna Broadway-teatrarna lönar det sig inte att spela för så gles publik.

En som trots allt lyckats ta sig ut på stan för en kulturupplevelse var New Yorks borgmästare Bill de Blasio, som passat på att se den corona-anpassade nya föreställningen "Blindness".

Det här är ett av de ögonblick som verkligen signalerar vår återkomst för människor, sade han efteråt.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!