A-
A+

Nicolas Sarkozy åter inför rätta

En ny rättegång väntar Frankrikes tidigare president Nicolas Sarkozy.
En ny rättegång väntar Frankrikes tidigare president Nicolas Sarkozy.
FrankrikeTT-Reuters

Frankrikes tidigare president Nicolas Sarkozy dömdes till fängelse för mutbrott för knappt tre veckor sedan. Nu är det åter dags för rättegång för högerpolitikern, som anklagas för olaglig finansiering av valkampanjen 2012.

Annons

Annons

Åklagarna hävdar att Sarkozys parti, då under namnet UMP – numera Republikanerna – använde nästan dubbelt så mycket än de 22,5 miljoner euro (230 miljoner kronor) som vallagen tillåter till påkostade kampanjmöten. En pr-byrå ska ha anlitats för att dölja kostnaderna.

Man har visserligen inget bevis för att Sakozy var direkt inblandad i att omdirigera pengarna, men man menar att han gynnades av brotten och måste ha känt till det som hände. Rättegången är planerad att dra i gång på onsdagen, men en av de medåtalade har begärt att man skjuter på den eftersom en av hans jurister insjuknat i covid-19. Besked om huruvida rättegången skjuts upp väntas under dagen.

66-årige Sarkozy – som var president från 2007 till 2012 – nekar till brott. Om han döms riskerar han upp till ett års fängelse samt böter upp till motsvarande 38 000 kronor.

Sarkozy dömdes den 1 mars till tre års fängelse, varav två år villkorligt, för att ha utlovat en domare ett toppjobb i löfte om information kring ett annat fall. Den domen kommer att överklagas.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!