A-
A+

Nigeria väntas häva Twitterförbud

Nigerias informationsminister hoppas kunna häva Twitterförbudet före årsskiftet. Arkivbild.
Nigerias informationsminister hoppas kunna häva Twitterförbudet före årsskiftet. Arkivbild.
NigeriaTT-Reuters

Nigeria väntas häva sitt Twitterförbud före årsskiftet.

"Vi vill verkligen lägga detta bakom oss", säger informationsminister Lai Mohammed i ett uttalande – som möts av tystnad från företaget.

Annons

Annons

Regeringen utlyste förbudet i juni efter att den sociala medieplattformen tagit bort ett inlägg av president Muhammadu Buhari, i vilket han hotade att straffa regionala separatister.

Förbudet har kritiserats för dess skadliga inverkan på yttrandefrihet och möjligheten att göra smidiga affärer i Afrikas folkrikaste land.

Det är emellertid inte det enda orosområdet för förespråkare av yttrandefrihet. Nigeria har fallit fem platser, till 120, på pressfrihetsindexet 2021. Listan sammanställs av Reportrar utan gränser, som beskriver Nigeria som ett av Västafrikas farligaste och svåraste länder för journalister att verka i.

Mohammed framhåller att regeringen kommit överens med Twitter på sju av tio punkter. Men att vissa frågor inte besvarats ännu, inklusive inrättandet av ett kontor i landet, att företaget betalar skatt och att det samarbetar kring reglering av inlägg som regeringen bedömer som skadliga.

Twitter har valt att avstå från att kommentera ärendet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!