A-
A+

Niinistö tror på Natomedlemskap i juli

Finlands president Sauli Niinistö.
Finlands president Sauli Niinistö.
NatoTT

Finland och Sverige kommer att släppas in som fullvärdiga Natomedlemmar senast till Natotoppmötet i Vilnius den 11–12 juli, spår Finlands president Sauli Niinistö.

Annons

Annons

Om det inte sker till Vilniusmötet, varför överhuvudtaget efteråt? frågar sig Niinistö i en intervju med den finländska nyhetsbyrån STT.

Att Finlands och Sveriges Natoansökan, som från början bedömdes skulle gå snabbt och smärtfritt, dragit ut på tiden är inte enbart ett problem för de två grannländerna, anser Niinistö.

Jag bedömer att det här har varit ett problem för Nato. Helt klart har Natoländerna varit överraskade.

"I Erdogans huvud"

Niinistö betonar att det slutgiltiga turkiska beslutet om att godkänna Finlands och Sveriges ansökan finns i den turkiska presidenten "Recep Tayyip Erdogans huvud".

Jag tror att han under inga omständigheter låter sig påverkas av några offentliga påtryckningar. Men om något öppnar sig under de bilaterala samtalen mellan Turkiet och USA, kan det kanske inverka.

Niinistö anser att turkiska uttalanden om att Finlands ansökan kan komma att godtas före Sveriges varit motstridiga. När ny svensk terrorlagstiftning träder i kraft i juni kan det ge Erdogan ett bra tillfälle att konstatera att "nu har även Sverige fullföljt det som Natos toppmöte i Madrid kom överens om", tror han.

Annons

Annons

Ingen fred möjlig

Niinistö berättar i intervjun också om de oerhört spända dagarna före Rysslands fullskaliga angrepp mot Ukraina den 24 februari i fjol. Han säger sig ha diskuterat ett värsta scenario med både Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Sveriges dåvarande försvarsminister Peter Hultqvist.

Om tiderna blir mycket svåra, måste vi ta ställning till ett medlemskap, berättar Niinistö att han sade till Hultqvist med syftning på ett Natomedlemskap.

Niinistö vill inte sia om hur kriget kommer att sluta. Det enda godtagbara är en fred som är rättvis och som Ukraina kan acceptera, anser han.

Just nu finns inga som helst förutsättningar för fred.

Två världsbilder

Presidenten varnar för att en fredsöverenskommelse inte kommer att läka den djupa klyftan som kriget orsakar.

Enligt Niinistö handlar det om en kollision mellan två olika världsbilder. Även om väst anser sig stå för överlägsna värden, kanske inte alla i världen godtar detta så som vi förväntar oss, resonerar han.

Om det är så, hur ska vi förhålla oss till dessa auktoritära länder? frågar sig Niinistö.

Hur USA:s och Kinas relation utvecklas framöver är av största vikt för hur världen ska klara en sådan tudelning, anser han.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.