A-
A+

Nikki Haley – en ovanlig republikansk kandidat

Nikki Haley, tidigare FN-ambassadör och guvernör, tar upp kampen om att bli Republikanernas presidentkandidat. Arkivbild.
Nikki Haley, tidigare FN-ambassadör och guvernör, tar upp kampen om att bli Republikanernas presidentkandidat. Arkivbild.
USATT

En tidigare guvernör – men också en 51 år ung kvinna från en indisk-amerikansk familj.

Nikki Haley utmanar sin tidigare chef, expresident Donald Trump, i kampen om Republikanernas presidentkandidatur.

Annons

Annons

Nikki Haley var Trumps FN-ambassadör under knappt två år. Arkivbild.
Nikki Haley var Trumps FN-ambassadör under knappt två år. Arkivbild.
Nikki Haley ingick tidigare i dåvarande presidenten Donald Trumps innersta krets. Nu blir hon hans konkurrent. Arkivbild.
Nikki Haley ingick tidigare i dåvarande presidenten Donald Trumps innersta krets. Nu blir hon hans konkurrent. Arkivbild.

Haley har i flera veckors tid kommit med antydningar om att hon planerar en kampanj för att bli presidentkandidat i valet 2024.

Jag tror att det är dags för ett generationsskifte. Jag tror inte att man måste vara 80 år gammal för att bli ledare i (Washington) DC, sade den tidigare guvernören och FN-ambassadören nyligen i ett av flera uttalanden som har föranlett spekulationer.

För bara ett par år sedan var inställningen en annan. Då sade Nikki Haley till nyhetsbyrån AP att hon inte skulle ställa upp "om Trump gör det". Men i december meddelande hon ändå att hon skulle överväga frågan under helgerna. Då hade Donald Trump redan sjösatt sin kandidatur.

Nu blir Nikki Haley medlem av en mycket liten krets republikanska kvinnor som har kampanjat för att bli presidentkandidat. Bland dem finns den tidigare Hewlett Packard-chefen Carly Fiorina som var aspirant 2016.

Tog bort sydstatsflagga

Nikki Haley var inte särskilt omtalad utanför sin egen delstat South Carolina förrän Donald Trump utsåg henne till att bli FN-ambassadör 2017. Under sin tid på topposten blev hon allmänt känd som en Trumplojal men uppriktig republikan.

Hon föddes 1972 i lilla Bamberg i South Carolina, av föräldrar som invandrat från Indien. I hemstaden var hon verksam inom familjens klädföretag, inom återvinning och som revisor innan hon 2011 blev delstatens första kvinnliga, och dessutom USA:s yngsta, guvernör.

2015 blev hon omskriven när hon ställde sig bakom att sydstatsflaggan – som vissa uppfattar som en symbol för rasism – skulle tas bort från delstatsparlamentet. Detta efter en masskjutning med rasistiska förtecken i en kyrka i Charleston där nio människor hade blivit dödade.

Annons

Annons

Lojal med Trump

Haley kom att ingå i Donald Trumps närmaste krets, men hon fanns inte bland expresidentens anhängare inför valet 2016. Då stöttade hon först Floridasenatorn Marco Rubio och sedan Texassenatorn Ted Cruz. Trump beskrev hon i det skedet som "allt en guvernör inte vill ha i en president".

Nikki Haley slutade som FN-ambassadör i december 2018. Hennes beslut att lämna posten satte i gång spekulationer om att hon ville utmana Trump 2020, eller kanske ersätta Mike Pence som Trumps vicepresident. Men i stället flyttade hon hem till South Carolina, köpte ett hus på exklusiva Kiawah Island, började hålla tal mot saftiga ersättningar och skrev två böcker.

"Han svek oss"

Genom åren har Haleys lojalitet med Trump sviktat. Trots att hon bitvis har fortsatt att försvara honom slog hon för två år sedan fast att hon inte trodde att han skulle bli presidentkandidat 2024. Hon har också levererat kraftig kritik mot sin tidigare chef för hur han agerade efter förlusten mot demokraten Joe Biden 2020. Trump hävdade valfusk och utreds också för sin inblandning i stormningen av Kapitolium i januari 2021.

Vi måste erkänna att han svek oss, har Haley sagt om kongressattacken den 6 januari.

Trump har fram till nu varit den enda republikan som formellt tillkännagivit sin kandidatur inför valet 2024, men fler partiprofiler väntas ställa upp. Bland dem finns den tidigare vicepresidenten Mike Pence och Floridaguvernören Ron DeSantis.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.