A-
A+

Nilsson ovetande om kritiken – gav svar på tal

Stina Nilsson hyllas efter sin debut i världscupen.
Stina Nilsson hyllas efter sin debut i världscupen.
SkidskytteTT

Hennes uttagning har både ifrågasatts och kritiserats.

Men i världscupdebuten i Östersund gav Stina Nilsson svar på tal.

Hon visar att hon förtjänar platsen, säger landslagskollegan Mona Brorsson.

Annons

Annons

Trots att Stina Nilsson varit långtifrån främsta svenska i den underliggande IBU-cupen fick 27-åringen chansen i världscupavslutningen i Östersund före namn som Elisabeth Högberg, Ingela Andersson och Ella Halvarsson.

Uttagningen har på flera håll mötts med skepsis, bland annat från norska NRK:s skidskytteexpert Ola Lunde som ansåg att svenskan ”inte förtjänade att åka”.

Efter tävlingen stod det dock klart att den förra OS-och VM-guldmedaljören i längdskidor levererat sitt bästa skidskyttelopp någonsin och slutat 26:a med bara en bom på tio skott.

Jag har som tur var inte tagit del av att jag varit ifrågasatt, så det känns skönt att ha sluppit det. Men jag tar med mig mycket bra erfarenheter i dag och lär mig mycket, sade Nilsson själv efter sin fina debut.

Insatsen gladde även lagkamraterna.

"Det är imponerande"

Det är superkul att se, jag är verkligen imponerad, säger Mona Brorsson som var näst bästa svenska på 15:e plats.
Det var ju en del kritik mot den här uttagningen men hon kommer in och är hur lugn som helst och visar att hon förtjänar platsen. Som hon gör det, jättebra. Jag såg hennes sista skytte och det var med så stort självförtroende. Bra flyt i skyttet och trots att hon började med en bom så tappade hon inte rytmen, fortsätter Brorsson.

Inte ens Hanna Öberg, trea i totala världscupen, rådde på Nilsson efter tre bom och en blygsam 52:a-plats.

Det är imponerande att gå in och skjuta fullt (i första skyttet) i sin första tävling, men vi har sett henne göra bra skjutningar i IBU-cupen också så det är kanske ingen jätteskräll, säger hon.

Annons

Annons

Hyllas av Eckhoff

En som fått ägna en hel del tid att motivera och försvara beslutet att ge Stina Nilsson chansen är svenska skidskyttelandslagets sportchef Anna-Maria Uusitalo.

TT: Var det här en fjäder i hatten för er?

Så kan man ju också känna. Nej, men det är klart att det känns jättekul att hon får prestera. Vi har ju inte pratat så mycket om resultat, utan mer om att hon ska få vara här och se och lära. Och det har hon ju verkligen gjort – snabbt, säger Uusitalo med ett skratt.

En annan som var full av beundran var sprintloppets norska segrare Tiril Eckhoff:

Jag är verkligen imponerad, att slå till med sitt bästa lopp någonsin i världscupen visar att hon har mycket i sig.

Mona Brorsson är inne på att det inte hade varit ett misslyckande på något sätt om Stina Nilsson slutat utanför topp 60 och missat lördagens jaktstart, att kraven varit för höga.

Ja, absolut. Hon är ju nybörjare och det säger hon själv också, att hon behöver tid för att komma in i det. Hon är en bra skidåkare, men det tar tid att få till hela paketet och det kommer hon att få, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!