A-
A+

Nobelpristagare stödjer Milei i argentinska valet

Mario Vargas Llosa, peruansk Nobelpristagare i litteratur, har skrivit under ett öppet brev till det argentinska folket. Arkivbild.
Mario Vargas Llosa, peruansk Nobelpristagare i litteratur, har skrivit under ett öppet brev till det argentinska folket. Arkivbild.
ArgentinaTT

Flera tidigare latinamerikanska presidenter, Spaniens ex-premiärminister Mariano Rajoy – och Nobelpristagaren Mario Vargas Llosa.

I ett öppet brev ber de det argentinska folket att lägga sin röst på den kontroversielle presidentkandidaten Javier Milei i valet på söndag.

Ultraliberalen Javier Milei har jämförts med Donald Trump och blivit omskriven världen över för sina kontroversiella uttalanden. Han förordar laglig försäljning av mänskliga organ, vill "spränga" centralbanken och införa USA-dollarn som ny valuta.

Men han är bättre än Sergio Massa, det enda alternativet inför söndagens slutgiltiga valomgång i Argentina.

Det anser expresidenter som Argentinas Mauricio Macri, Colombias Iván Duque, Chiles Sebastián Piñera och Mexikos Felipe Calderón, som alla tillhör den latinamerikanska högern och finns med bland undertecknarna i ett öppet brev till det argentinska folket.

Signerat av Nobelpristagaren

Även Spaniens tidigare premiärminister Mariano Rajoy och Mario Vargas Llosa, peruansk Nobelpristagare i litteratur, har skrivit under brevet.

"Enda utvägen för Argentina är politisk och ekonomisk frihet, respekt för rättsstatsprincipen och den privata äganderätten samt spelreglerna för liberal demokrati, social marknadsekonomi, social rättvisa och modernitet", står det i brevet, rapporterar nyhetsbyrån EFE.

"Välja förändring"

Sergio Massa är nuvarande ekonomiminister och tillhör den peronistiska koalitionen Unión por la Patria. Under sina drygt 15 månader på posten har han inte lyckats lösa Argentinas stora ekonomiska problem: I september låg den årliga inflationen i landet på närmare 140 procent.

I det öppna brevet ber undertecknarna det argentinska folket att "slutligen välja förändring mot frihet, ramsteg och rättvisa":

"Det är vår förhoppning och önskan att argentinarna på demokratisk väg ska utrota den modell som binder dem till populism, ekonomisk underlägsenhet och auktoritär politik", skriver de i det öppna brevet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.