A-
A+

Nödläge utfärdat i chilenska protestsamhällen

President Sebastian Piñera utfärdade nödläget under den kontroversiella Columbus-dagen.
President Sebastian Piñera utfärdade nödläget under den kontroversiella Columbus-dagen.
ChileTT-AP-AFP

President Sebastián Piñera har utfärdat nödläge i 72 samhällen i södra Chile efter oroligheter sedan ursprungsfolkgruppen mapuche demonstrerat för bland annat ökat självstyre och rätt till sina förfäders landområden.

Annons

Annons

Beslutet gäller i två veckor och gör det möjligt att ta in militär för att bistå polisen och hindrar befolkningens rätt att röra sig i samhället och samlas i grupp.

Nödläget meddelades på måndagen och gäller 40 samhällen i Biobíoregionen och 32 i La Araucanía. Båda regionerna har drabbats av våldsamheter, flera gånger utfärdade av radikala mapucheaktivister.

Beslutet att utfärda nödläge sägs av president Piñera vara för att skydda befolkningen, men tidpunkten som åtgärden togs – under den kontroversiella helgdagen som firar Christopher Columbus antåg till Amerika – har rört upp känslor bland ursprungsbefolkningar som koloniserades till följd av Columbus "upptäckt".

Mapuche-folkets protester har även pågått i huvudstaden Santiago, där en 43-årig kvinna nyligen dödades av en fyrverkeripjäs när demonstranterna drabbade samman med polisen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.