Noga med hygienen vid återöppnat Taj Mahal

Lugn och ro för besökarna när Taj Mahal åter öppnade på måndagen.
Lugn och ro för besökarna när Taj Mahal åter öppnade på måndagen.
IndienTT

Indiens största turistattraktion Taj Mahal är åter öppen för besökare – trots att spridningen av covid-19 har ökat stadigt i landet under sommaren.

Annons

Annons

Samtidigt har de hårda restriktioner som infördes i mars successivt lättats, och öppningen av det världsberömda mausoleet i Agra ses som en symbolisk gest för att livet är tillbaka som vanligt.

Men riktigt normalt är det inte. Taj Mahal lockar vanligtvis sju miljoner besökare per år. Nu släpps 5 000 turister per dag in, en fjärdedel av den normala tillströmningen. Vid återöppningen på måndagen fanns gott om anställda på plats för att desinficera räcken och handtag, och nitiska vakter påminde besökarna att inte röra något i onödan, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

"Känns bra"

Vi följer alla covid-19-regler, säger Vasant Swarnkar, ansvarig vid myndigheten Archaeological Survey of India, som sköter Taj Mahal och andra monument.

En av de första att ta elbussen fram – avgasfordon tillåts inte vid det känsliga palatset – var turisten Aditya Diksha, som tillsammans med vänner är på väg till semester i norra Indien.

Det är första gången på ett halvår som vi kunnat ge oss ut, så det känns bra, säger han till Reuters.

Annons

Annons

I nivå med Finland

Indien, med 1,3 miljarder invånare, har registrerat flest smittade i världen efter USA. Hittills har uppemot 5,5 miljoner indier konstaterats smittade och nästan 88 000 har avlidit i sviterna av coronaviruset, enligt Reuters sammanställning.

Den senaste tiden har runt 1 000 dödsfall och närmare 100 000 nya smittade rapporterats dagligen.

På grund av den stora befolkningen är dock siffrorna per capita fortfarande inte så höga. Per invånare är ett 50-tal länder i världen hårdare drabbade än Indien. Det asiatiska jättelandet ligger på liknande nivåer över döda som Finland, långt efter exempelvis Sverige.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons