Nöjesparkerna blöder hundratals miljoner

Gröna Lund har hållit stängt under hela året. Arkivbild.
Gröna Lund har hållit stängt under hela året. Arkivbild.
EkonomiTT

I alla andra länder i Europa är nöjesparkerna öppna. Men i Sverige får de hålla stängt – och tappar därmed minst fem miljoner besökare och drygt en miljard i försämrat resultat under året, enligt en ny prognos.

Annons

Annons

På fredagsförmiddagen kom beskedet från regeringen: det kan bli undantag för taket på folksamlingar på 50 personer, men inget som omfattar nöjesparkerna.

Vi har respekt för att några kom i kläm när man införde restriktioner snabbt, men nu har man haft flera månader på sig att göra något åt det, säger Christer Fogelmarck, koncernchef på Parks and Resorts – ägare till Gröna Lund, Skara Sommarland, Kolmården och Furuvik.

Svenska nöjesparksföreningen skickade i början av juli en hemställan till regeringen där man bad om 1,5 miljarder kronor i ersättning för att parkerna inte fått öppna. Något svar har det inte blivit, och oron för framtiden är stor.

Nu är vi rädda för att det inte blir någon Halloween, som är en viktig säsong för flera av oss. Inte heller några julmarknader, som är enormt viktigt inte minst för Liseberg, säger Christer Fogelmarck.

Inga intäkter sedan hösten

Nöjesparksföreningen har nu gjort nya prognoser för hur stort årets tapp är. För Liseberg rör det sig om 2,5 miljoner uteblivna besökare och 508 miljoner kronor i tappat resultat jämfört med förra året. För Parks and Resorts blir tappet 2,4 miljoner besökare och 455 miljoner kronor.

Nöjesparkerna är motorerna för den lokala besöksnäringen, nu är det fem miljoner människor som inte äter på restaurang, bor på hotell, eller stannar på macken, säger Christer Fogelmarck, som också sitter i styrelsen för Svenska nöjesparksföreningen.

I praktiken har svenska nöjesparker nu inte haft några intäkter sedan hösten 2019, enligt Fogelmarck.

Nu ser det inte ut som att det inte blir några intäkter förrän våren 2021 – eller kanske våren 2022, säger han.

Annons

Annons

"Bör vara orolig"

TT: Hur allvarlig är situationen för er?

Branschen är i akut ekonomisk kris. Alla andra länder i Europa har öppnat sina nöjesparker. Sverige är helt unika som håller de stängda.

TT: Finns det någon risk för bolagens överlevnad?

När det gäller Liseberg och Parks and Resorts finns det ingen risk för att bolagen inte ska klara sig – förutsatt att vi får ett ekonomiskt stöd samt får vara öppna nästa år. Men de mindre aktörerna bör man vara orolig för. De som kan får låna till höga räntor som ska amorteras tillbaka kommande år.

"Svårt att tolka"

Parks and Resorts är inte ensam om att bli besvikna efter regeringens besked under fredagen. Liseberg meddelande kort efteråt att det inte blir något Halloweenfirande på nöjesparken i år, skriver GP.

"Det är svårt att tolka regeringens information i dag på något annat sätt än att det inte finns förutsättningar för att vi kan öppna", säger Andreas Andersen, vd för Liseberg, till GP.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om försämrat resultat för nöjesparkerna samt ett felaktigt belopp för försämrat resultat för Parks and Resorts.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons