A-
A+

Noomi Rapace hoppar från klippkanten

Noomi Rapace på sommarens filmfestival i Cannes. Arkivbild.
Noomi Rapace på sommarens filmfestival i Cannes. Arkivbild.
SommarporträttTT

Noomi Rapace älskar att ta risker. Det fick hon stor användning av vid inspelningen av sin nya film ”Lamm”.

Jag står på klippkanten och hoppar utan att veta var jag ska landa, säger hon.

Annons

Annons

Noomi Rapace och den isländske regissören Valdimar Johannsson på årets filmfestival i Cannes. Arkivbild.
Noomi Rapace och den isländske regissören Valdimar Johannsson på årets filmfestival i Cannes. Arkivbild.
Hilmir Snær Gudnason och Noomi Rapace förlöser ett mystiskt lamm i den isländska filmen 'Lamm'. Pressbild.
Hilmir Snær Gudnason och Noomi Rapace förlöser ett mystiskt lamm i den isländska filmen "Lamm". Pressbild.

Möt en världsstjärna som vill tillbaka till sin skandinaviska rötter. Noomi Rapace kommer in i rummet med håret uppsatt i en knut i nacken och klädd i en röd sidendress.

Det är faktiskt en helt svensk dress. Det är mycket bekvämt, berättar hon.

Det där med att Londonbon Noomi Rapace klär sig svenskt är en inte oväsentlig detalj. För de internationella filmframgångarna till trots har hon börjat söka sig tillbaka till den skandinaviska filmindustri där hon en gång startade.

Livet går i cirklar, även karriären. Jag startade i den skandinaviska art house-filmen. Jag känner att nu vill jag besöka den mer, säger hon.

Det har hon gjort de senaste åren. I vintras spelade hon in Adam Bergs thriller "Svart krabba", där hon gör en av huvudrollerna med Aliette Opheim som en motspelare.

Det var fantastiskt. Vi filmade i Kiruna, det var brutalt, det var stormar, vi var ute på isarna, det var oerhört utmanande.

Grälar på isländska

Nu är hon aktuell med "Lamm", som är islänningen Valdimar Johannssons regidebut. Filmen handlar om ett par som bor långt ute på den isländska landsbygden. De har förlorat ett barn och sorgen är stor. När en av deras tackor föder ett lamm som inte riktigt ser ut som de andra blir det inledningen till ett alltmer omskakande drama.

Under sin barndom bodde Noomi Rapace under flera år på Island och hon talar flytande isländska. När hon och hennes styvfar grälar gör de det alltid på isländska, berättar hon. Och hon har alltid velat filma där.

Jag känner en stark anknytning till landet. Det var där jag fann mig själv. Det finns någonting rått, någonting äkta där. Island känns som en karaktär. Och med den här filmen kändes det som om jag kom tillbaka till mina rötter. Det är en mycket originell story, så brutal, så full av sorg och smärta.

Annons

Annons

"Älskar att ta risker"

I filmen är hon tvungen att hjälpa till med att förlösa lamm. Fårskötsel är inget hon hade någon erfarenhet av – trots att hon växte upp på sin styvfars gård i barndomen.

Första dagen på inspelningen så ropade de på mig: "Kom, det är ett lamm på gång, vi måste filma." Så jag slängdes in i den verkligheten. Efteråt sade de till mig att jag verkar född till att göra detta, säger hon
Men jag älskar att ta risker. Att hoppa ut från klippan för att se var jag kommer att landa.

Det där är något hon återkommer till flera gånger under samtalet.

Min metod är att göra vad som helst för att komma in i karaktären. Jag vet aldrig vad som kommer att hända. Jag hoppar. Jag måste göra det. Varje karaktär har sina höjdpunkter och sina lågpunkter, precis som mina relationer. Man måste släppa taget, leva i ögonblicket.

"Var ett vilt barn"

Att bo på Island under barndomen har präglat hennes personlighet.

Jag var ett vilt barn, jag växte upp på gården, och det fanns något väldigt opolerat där som passar mig. Jag blev uppfostrad som en pojke, jag blev ganska tuff.

Sedan flera år tillbaka bor hon i London, hon säger att hon ville flytta utomlands efter skilsmässan från maken Ola Rapace.

Jag funderade på Paris, men jag kan inte franska. New York, Los Angeles – nej, det var för långt från min son som bor med sin pappa i Sverige. London ligger i mitten av allt och det har blivit min favoritstad.

Att befinna sig i Cannes, gå på röda mattan och bli applåderad, det tillhör jobbet, säger hon.

Att vara här är en del av att vi hyllar det vi gör. Här spelar jag rollen som filmstjärna.

"Lamm" får svensk premiär kommande vinter.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!