-
+

Nordea växer på bolånemarknaden

Nordea, med vd Frank Vang-Jensen, presenterar bokslut för 2020. Arkivbild.
Nordea, med vd Frank Vang-Jensen, presenterar bokslut för 2020. Arkivbild.
EkonomiTT

Storbanken Nordea avslutade 2020 med ett vinstlyft, sjunkande kreditförluster och ökande marknadsandelar på bolån.

Bankens bokslut kryddas även med besked om en stor utdelning i höst.

På börsen är det tummen upp.

Annons

Annons

Nordeas aktie lyfter med drygt 3 procent på Stockholmsbörsen efter rapporten. Det ger en kursuppgång på 5 procent hittills i år efter nedgången på 8 procent under 2020.

Vi fortsätter leverera stark tillväxt i affärsvolymerna i alla våra länder, säger vd Frank Vang-Jensen till TT om fjärde kvartalet.
Kostnaderna låg i linje med vår guidning. Vi har också lanserat ett nytt mål för kostnadsnivån för 2021, för att fortsätta trimma ned kostnadsbasen, tillägger han.

Drar ned på antalet kontor

Målet är att få ned kostnaderna i år under 4,6 miljarder euro, vilket kan jämföras med målet om att nå en kostnadsbas på under 4,7 miljarder som gällde i fjol.

Det handlar om att göra väldigt många saker samtidigt, säger Vang-Jensen.
Det handlar om en kostnadskultur, där vi ifrågasätter allt som inte skapar värde för våra kunder och det vi försöker göra. Vi vill jobba mer effektivt. Vi blir färre medarbetare och vi drar ned på antalet kontor, där det är motiverat. Det är också om it-effektiviseringar, tillägger han.

Marginalerna i bolåneaffären var stabila under fjärde kvartalet. Medan hård konkurrens pressar ned boräntorna banken kan ta ut mot kund sjönk även Nordeas upplåningskostnader i det låga ränteläget i pandemin.

Marknadsandelen i nyutlåningen i Sverige låg på 14 procent i fjol och vi har en andel på 13,6 procent av bolånestocken. Så vi ökade något.
Men våra marknadsdelar växer i alla länder där vi finns — i vissa mer, i andra mindre. Men vi växer.

Annons

Annons

Kreditförlusterna föll

Nordeas ökade marknadsandelar av den lukrativa bolånemarknaden i de nordiska länderna i fjol och 2019 följer på katastrofåret 2018. Då låg bankens andel av nyutlåningen i Sverige bara på 2 procent efter det i Sverige omstridda beslutet om att flytta huvudkontoret från Stockholm till Helsingfors.

Kreditförlusterna föll till 28 miljoner euro i fjärde kvartalet och banken sitter samtidigt kvar på en buffert för att hantera befarade kreditförluster på 650 miljoner euro, en avsättning som gjordes när pandemin slog till våren 2020.

Jag räknar med att vi får se mer konkurser de kommande kvartalen. Men samtidigt har vi nu vaccin och det kommer som vi ser det till slut få bukt på covid-19-pandemin, säger Vang-Jensen.

Enligt Vang-Jensen är det svårt att utvärdera hur de här trenderna kommer att ta ut varandra.

Men vi har gott om reserver och vi räknar med att kreditförlusterna för 2021 blir lägre än de var 2020.

Överskottskapital

Nordea föreslår en utdelning på 0:79 euro per aktie för 2019 och 2020, men skjuter upp beslutet om utbetalning av merparten av detta till efter september, när ECB:s rekommendation med gränser för utdelningar antas upphöra att gälla.

Ovanpå detta utlovar Vang-Jensen en löpande utvärdering av möjligheten till återköp av aktier för att dela ut vad banken beskriver som "överskottskapital".

Enligt Nordea motsvarar överskottskapitalet när utdelningen har gjorts totalt 7,7 miljarder euro.

Men även återköpen omfattas av ECB:s rekommendation och är därför inte aktuella förrän tidigast under fjärde kvartalet 2021.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss