A-
A+

Nordirlands förstaminister Arlene Foster avgår

Arlene Foster. Arkivbild.
Arlene Foster. Arkivbild.
NordirlandTT-AFP-Reuters

Nordirlands förstaminister Arlene Foster lämnar sin post i slutet av juni, meddelar hon i ett uttalande.

Foster kommer även att avgå som partiledare för unionistpartiet DUP den 28 maj.

Annons

Annons

Annons

Annons

Beskedet kommer efter det att 80 procent av DUP-politikerna som representeras i Nordirlands lagstiftande församling skrev under ett öppet brev som krävde en ny omröstning om partiledarskapet, rapporterar Sky News.

Den 50-åriga förstaministern säger i uttalandet att det har varit hennes livs största privilegium att få tjäna det nordirländska folket. Hon manar också till samling och säger att splittring inte har någon plats i unioniströrelsens och Nordirlands framtid.

Foster är den första kvinnliga partiledaren för DUP och den första kvinnliga försteministern i Nordirland. När hon tillträdde 2015 var hon den yngsta någonsin på båda positioner.

Under den turbulenta tid då hon lett partiet har Nordirland bland annat fått uppleva brexit, något DUP kampanjade för, och nya oroligheter på gatorna i framför allt Belfast mellan irländska nationalister och unionister.

Nordirland stod fram till januari i fjol utan lokal regering i tre år sedan Sinn Féin, som vill att landet återförenas med Irland, hoppade av samarbetet med DUP.

Nu lyckades man till sist bilda en koalitionsregering, vilket krävs enligt Långfredagsavtalet från 1998, men bara ett år och några månader senare lämnar alltså Arlene Foster uppdragen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?