Nordiskt filmpris kan gå till "Charter"

Amanda Kernells 'Charter' är nominerad till Nordiska rådets filmpris. Arkivbild.
Amanda Kernells "Charter" är nominerad till Nordiska rådets filmpris. Arkivbild.
FilmTT

Amanda Kernells film "Charter" har nominerats till Nordiska rådets filmpris. Fem nordiska filmer tävlar om prissumman på 350 000 danska kronor.

Det är fint att få uppmärksamhet för det hårda arbete som vi alla lagt ned på filmen, säger hon till TT.

Annons

Annons

Amanda Kernells 'Charter' är nominerad till Nordiska rådets filmpris. Arkivbild.
Amanda Kernells "Charter" är nominerad till Nordiska rådets filmpris. Arkivbild.

Även Amanda Kernells film "Sameblod" fick 2017 en nominering till samma pris – men vann inte – och nu hoppas hon på revansch.

Det är klart att det vore roligt, det är ett sådant pris som man drömmer om att få. Sedan är det ett fint pris att få, som kan ge ett stipendium för att arbeta vidare. Men det betyder lika mycket när folk ser det man gjort.

"Hård konkurrens"

I juryns motivering lyfts samarbetet mellan Amanda Kernell och fotografen Sophia Olsson fram som resulterar i "en bildburen filmberättelse med lika lång som obeveklig efterklang."

Sophia Olsson har också varit fotograf för filmen Echo", som är Islands nominerade bidrag. Amanda Kernell nämner filmens regissör Rúnar Rúnarsson som en av sina förebilder.

Han har gjort Islands Oscarsbidrag också. Jag såg en av hans kortfilmer i Cannes när jag var 23 och den var fantastisk. Det är hård konkurrens, jag känner mig fortfarande som en ung filmskapare men det är man kanske inte längre, säger hon.

Annons

Annons

Biografer stängde

"Charter" hade premiär på Sundance filmfestival innan coronapandemin slog till. När filmen sedan skulle gå upp på bio i Sverige stängde de flesta biografer.

Man gör ju en film för att vara i kommunikation med världen. Den fick premiär vid en konstig tid i historien, men det är inte det man har varit mest bekymrad över den här våren ändå. Ingen har vetat hur man ska göra och det har varit en svår tid för publikkultur.

Amanda Kernell berättar att den tid hon skulle ha lagt på att ledsaga filmen runt till olika filmfestivaler i världen i stället har kunnat läggas på att skriva manus.

Det är en annan skrivro att vara hemma. Att jag inte varit runt med "Charter" gör inte så mycket. Den finns ju, den behöver inte mig för att folk ska se den.

"Charter" är även en av filmerna på den långa uttagningslista som Europeiska filmakademin presenterade under tisdagen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons