A-
A+

Nordkorea erkänner utbrytarrepubliker

Nordkoreas Kim Jong Un skakar hand med den ryske presidenten Vladimir Putin under ett möte i Vladivostok 2019.
Nordkoreas Kim Jong Un skakar hand med den ryske presidenten Vladimir Putin under ett möte i Vladivostok 2019.
Nordkorea/UkrainaTT

Nordkorea har erkänt de så kallade folkrepublikerna Donetsk och Luhansk som självständiga och oberoende stater, uppger den statliga nyhetsbyrån KCNA. Ukraina fördömer beslutet och bryter de diplomatiska förbindelserna med landet.

Annons

Annons

Ett formellt erkännande av folkrepublikerna har lämnats över till den ryska ambassadören i Pyongyang av Nordkoreas biträdande utrikesminister, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax. Denis Pusjilin, ledare för den ryskstödda separatiströrelsen Folkrepubliken Donetsk, bekräftar erkännandet.

Även Nordkorea bekräftar brevet, där det nordkoreanska styret bland annat uttrycker att de vill utveckla relationerna med Donetsk och Luhansk i en anda av "självständighet, fred och vänskap", rapporterar AFP med hänvisning till Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA.

Ukraina bryter relationerna

Efter beskedet tillkännagav Ukrainas utrikesdepartement att landet bryter de diplomatiska relationerna med Nordkorea. I ett uttalande säger utrikesdepartementet att de fördömer Nordkoreas beslut att erkänna territorier som är ockuperade av Ryssland.

"Ryssland har inte längre några allierade i världen, med undantag för länder som är beroende av landet ekonomiskt och politiskt", säger Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba, enligt uttalandet.

Annons

Annons

Erkända av Syrien

Tidigare är Syrien det enda land, förutom Ryssland, som har erkänt de ockuperade, ukrainska utbrytarrepublikerna. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj meddelade då att Ukraina bryter de diplomatiska relationerna med Syrien.

De så kallade folkrepublikerna i Donetsk och Luhansk utropades av ryskstödda separatister med nära band till Moskva i samband med att Ryssland i strid mot internationell rätt annekterade Krimhalvön 2014. Bara dagar före Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari erkände Ryssland Donetsk och Luhansk som självständiga republiker.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.