A-
A+

Nordkorea nobbar OS – på grund av corona

OS-facklan tändes i Naraha i Fukusima för nästan två veckor sedan och kommer att färdas genom Japan fram till OS-invigningen i Tokyo den 23 juli.
OS-facklan tändes i Naraha i Fukusima för nästan två veckor sedan och kommer att färdas genom Japan fram till OS-invigningen i Tokyo den 23 juli.
OlympisktTT-Reuters

Nordkorea ställer inte upp i OS i Tokyo i sommar, meddelar landets idrottsdepartement.

Orsaken är att det slutna landet vill skydda sina idrottare från covid-19.

Annons

Annons

Beslutet fattades av Nordkoreas olympiska kommitté i närvaro av landets idrottsminister.

"Kommittén har beslutat att inte delta i de 32:a olympiska spelen för att skydda idrottarna från den globala hälsokrisen som har orsakats av coronaviruset", skriver idrottsdepartementet i ett uttalande.

Där står det också att Nordkoreas olympiska kommitté vid mötet diskuterade hur professionell idrottsteknologi ska utvecklas i landet, hur man ska vinna medaljer i internationella tävlingar och att allmänt idrottsutövande ska främjas.

Det blir första gången sedan bojkotten av OS i Seoul i Sydkorea 1988 som Nordkorea inte deltar i ett sommar-OS.

I sommar-OS i Rio 2016 tog Nordkorea sju medaljer, varav två guld genom Rim Jong-sim i damernas tyngdlyftning och Ri Se-gwang i herrarnas hopp i gymnastik.

Sydkoreas president Moon Jae-in hade hoppats att grannländerna skulle kunna ha en gemensam trupp i Tokyo, precis som man hade under vinter-OS i Pyeongchang 2018, för att fortsätta att bygga på en mer positiv relationen mellan länderna. Ministeriet för koreanska affärer hade också hoppats att OS skulle kunna bli ett chans att främja fred och försoning mellan de koreanska nationerna.

"Vi beklagar att det inte kan bli så", säger man i ett uttalande.

Nordkorea stängde sina gränser i januari i fjol för att försöka stänga ute coronaviruset. Diktatorn Kim Jong-Un har upprepade gånger hävdat att landet lyckats med detta och menar att inte något enda fall av covid-19 har upptäckts, vilket många experter betvivlar.

OS invigs den 23 juli.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!