A-
A+

Nordkorea säger sig ha avfyrat hypersonisk robot

På en storbildsskärm i Seoul visas på torsdagen bilder från Nordkoreas senaste robottest.
På en storbildsskärm i Seoul visas på torsdagen bilder från Nordkoreas senaste robottest.
NordkoreaTT-AFP

Den robot som Nordkorea avfyrade i onsdags lokal tid bar en hypersonisk stridsspets, uppger Nordkoreas statskontrollerade nyhetsbyrå KCNA.

Annons

Annons

Det är andra gången som det slutna landet säger sig ha testskjutit det som ofta beskrivs som ett framtida supervapen. Enligt nyhetsbyrån ska roboten ha träffat ett mål 70 mil från avfyrningsplatsen.

Hypersoniska robotar är betydligt snabbare och rörligare än ballistiska robotar vilket gör dem svårare för ett robotsförsvarssystem att upptäcka och oskadliggöra.

Andra provskjutningen

I september rapporterade Nordkorea för första gången att en hypersonisk robot, döpt till Hwasong-8, hade testskjutits. Hypersoniska robotar kan bära både konventionella vapen och kärnstridsspetsar och anses ha stor strategisk betydelse.

Om Nordkorea verkligen utvecklat en hypersonisk robot ansluter sig landet till en exklusiv skara länder. Hittills är det i stort sett Kina, Ryssland och USA som tagit fram vapentypen.

Vapenexperten Ankit Panda vid tankesmedjan Carnegie Endowment for International Peace skriver på Twitter att oberoende data krävs för att utvärdera det senaste testet men att det förefaller som om det gått bättre än det första försöket.

Testet har fördömts av USA, Sydkorea och Japan.

Annons

Annons

Trotsar omvärlden

Nordkorea står under stränga sanktioner från FN och USA med anledning av landets atomvapen- och robotprogram. Trots detta, och att landets ekonomiska situation försvårats under pandemin, har Pyongyang fortsatt att utveckla sitt vapenprogram. Förra veckan sade ledaren Kim Jong-Un i ett nyårstal att Nordkorea skulle fortsätta bygga upp sin militära kapacitet.

Utöver Hwasong-8 meddelade Nordkorea förra året att man dels testat en ny typ av ballistisk robot som avfyras från en ubåt, dels en kryssningsrobot med lång räckvidd. Landet sade även att man hade testat ett vapen som avfyras från tåg.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.