A-
A+

Nordkoreanska hackare bakom stor kryptokupp

Nordkoreanska hackare bedöms ha stulit mångmiljardbelopp i kryptovaluta de senaste åren. Arkivbild.
Nordkoreanska hackare bedöms ha stulit mångmiljardbelopp i kryptovaluta de senaste åren. Arkivbild.
NordkoreaTT

Nordkoreanska hackare anklagas för att ligga bakom en jättekupp värd ett miljardbelopp i kryptovärlden.

Annons

Annons

I slutet av mars angreps Axie Infinity, ett nätbaserat dataspel där användare betalar för att få börja samla ett slags monster i syfte att tjäna pengar i kryptovaluta.

Hackarna, som då var oidentifierade, kom över valuta till ett värde av omkring 5,7 miljarder svenska kronor, meddelade Sky Mavis, det vietnamesiska bolag som ligger bakom spelet. Angreppet riktades mot en så kallad brygga där användare för över valuta från spelet till kryptoplattformen Ethereum.

USA:s federala polismyndighet FBI pekar ut två grupper som ansvariga: Lazarus och APT38, som bägge kopplas till Nordkorea. Lazarus omtalades första gången 2014, då filmbolaget Sony Pictures Entertainment blev hackat i vad som tolkades som en revansch för satirfilmen "The Interview", som gjorde åtlöje av den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un.

USA:s finansdepartement belägger grupperna med sanktioner, som riktas mot den kryptoplånbok där stöldgodset landade.

Nordkorea är ett av världens mest isolerade länder och uppges ha funnit en stor inkomstkälla i hackerattacker. De senaste åren bedöms nordkoreanska hackare totalt ha stulit ett mångmiljardbelopp i olika angrepp mot framför allt plattformar som använder kryptovaluta.

Enligt en amerikansk försvarsrapport som kom förra året har Nordkorea en särskild organisation för krigföring över nätet, där omkring 6 000 personer verkar i olika länder för att uppnå regimens mål.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.