A-
A+

Norge firar med avstånd – och i datorspel

Statsminister Erna Solberg ombord på Statsraad Lehmkuhl.
Statsminister Erna Solberg ombord på Statsraad Lehmkuhl.
NorgeTT

Solen tittade fram när statsminister Erna Solberg gjorde ett framträdande i Bergen. Runt om i Norge har nationaldagens sedvanliga folkfest begränsats till mindre samlingar – och vissa väljer att fira helt digitalt i Minecraft.

Annons

Annons

Prinsessan Ingrid Alexandra och kronprinsessan Mette-Marit besöker Gullhella äldreomsorg i kommunen Asker på 17 maj.
Prinsessan Ingrid Alexandra och kronprinsessan Mette-Marit besöker Gullhella äldreomsorg i kommunen Asker på 17 maj.
Bågkåren, eller 'Buekorpset' som det heter på norska är en traditionell barnkår som marscherar på 17 maj varje år. Så även i år, om än utan publik.
Bågkåren, eller "Buekorpset" som det heter på norska är en traditionell barnkår som marscherar på 17 maj varje år. Så även i år, om än utan publik.

Pandemin gör att 17 maj blir annorlunda även i år, konstaterade Erna Solberg på plats i hamnen i sin hemstad Bergen. Egentligen var det tänkt att statsministern skulle hålla tal vid stadens nationaldagsfirande, men eftersom hon bor i Oslo valde hon att följa de regler som gäller där. Det vill säga inga folksamlingar eller stora arrangemang.

Det har varit ett annorlunda år, sade Solberg i samband med ett mindre framträdande på båten Statsraad Lehmkuhl, enligt nyhetsbyrån NTB.

Kungligheter med paraply

För kungafamiljens del gjorde regnet att den coronasäkra bilparaden fick genomföras med stängda tak. Svarta bilar med tonade rutor rullade fram till ålderdomshemmet i Asker, där kungafamiljen klev ut i sina folkdräkter för att på behörigt avstånd – och under paraply – hälsa på de boende.

I Norge gäller olika virusrestriktioner i olika regioner beroende på smittoläget. På vissa håll kunde parader hållas på nationaldagen, men utan stora folksamlingar.

I Bergen genomfördes till exempel "Buekorpsets" marsch, där ungdomar i svarta dräkter tågade med avstånd längs med gågatan, följda av kameror så att norrmännen fick en chans att delta i traditionen på behörigt avstånd.

Annons

Annons

Firar digitalt

Många norrmän följer firandet på tv och umgås med sina närmaste – men det finns fler sätt för den som vill marschera i nationaldagens tecken. I datorspelet Minecraft har ungdomar byggt upp virtuella kopior av norska städer där människor kan delta i paraden digitalt. Förra året deltog 9 000 ungdomar i Minecraftparaden och i år hade 25 000 personer föranmält sig på Facebook.

Ensamheten blir helt enkelt mindre i Minecraft, säger Erlend Pilø, en av initiativtagarna till datorspelsparaden, till NRK.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!