A-
A+

Norge gör som Sverige – kräver svar om Qatar

Anfallsstjärnan Erling Haaland och de andra norska landslagsspelarna tog ställning för mänskliga rättigheter i samband med VM-kvalmatcherna i mars.
Anfallsstjärnan Erling Haaland och de andra norska landslagsspelarna tog ställning för mänskliga rättigheter i samband med VM-kvalmatcherna i mars.
FotbollTT-NTB

Norges fotbollsförbund (NFF) tar rygg på Sverige i Qatarfrågan.

I ett brev till Internationella fotbollsförbundet (Fifa) kräver man tydliga svar på ett antal frågor angående den kommande VM-arrangören.

Annons

Annons

Annons

Annons

Sveriges och Danmarks fotbollsförbund har redan tidigare skickat öppna brev till Fifa, och i sina skrivelser lyft ett antal oroande punkter gällande Qatars förhållningssätt till mänskliga rättigheter.

Norge gör nu detsamma och i brevet, som är ställt till Fifas ordförande Gianni Infantino och generalsekreteraren Fatma Samoura, ber man om ett möte för att bland annat diskutera hur migrantarbetare behandlas i Qatar, något som väckt allt större omvärldskritik.

Tusentals döda

I februari släppte den brittiska tidningen The Guardian en rapport som visade att runt 6 500 gästarbetare mist livet sedan Qatar tilldelades VM för tio år sedan.

Ett stort antal norska klubbar, med Tromsø i spetsen, har därefter manat till bojkott av VM 2022, men NFF har hittills valt dialogvägen.

Annons

Annons

Först att ta ställning

Fansens, klubbarnas och landslagens engagemang är lovvärt. Och det belyser ett viktigt ämne: mänskliga rättigheter och hur vi inom fotbollen kan använda vår gemensamma makt för att påverka förhållandena i Qatar. Tillsammans med de nordiska förbunden vill vi få svar från Fifa på viktiga frågor. Och vi vill att Fifa ska använda tiden fram till mästerskapet för att säkerställa grundläggande mänskliga rättigheter, säger NFF:s ordförande Terje Svendsen.

I samband med VM-kvalmatcherna i mars var Norge först ut bland herrlandslagen med att tydligt ta ställning för mänskliga rättigheter. Inför matchen mot Gibraltar bar samtliga spelare en t-shirt med texten ”Mänskliga rättigheter. På och utanför planen”.

Jag har intrycket av att många spelare är intresserade av det här, bryr sig om det och vill göra något för att bidra på ett bra sätt, sade lagkapten Martin Ödegaard enligt france24.

En bojkott är samtidigt fortfarande aktuell. NFF ska rösta om saken på ett extrainsatt årsmöte den 20 juni.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr