Norges målvaktsveteran gravid – missar EM

Katrine Lunde. Arkivbild.
Katrine Lunde. Arkivbild.
HandbollTT-NTB

Norge får klara sig utan en av sina mest meriterade spelare i handbolls-EM. Målvaktsveteranen Katrine Lunde är gravid och missar mästerskapet.

Annons

Annons

40-åriga Lunde kom tillbaka från en svår knäskada i somras, men väntades ändå finnas med när Norge presenterade truppen till handbolls-EM. Strax före presentationen meddelade dock Lundes klubb Vipers Kristianstad att veteranen väntar sitt andra barn, och därmed missar mästerskapet i Norge och Danmark i december.

Katrine Lunde är en av Norges mest framgångsrika landslagsspelare, med flera OS-, VM- och EM-guld på meritlistan. Hon har också utsetts till turneringens bästa målvakt i flera stora mästerskap och prisades som Norges bästa kvinnliga idrottare 2009.

I hennes frånvaro bildar Silje Solberg och Emily Stang Sando Norges målvaktspar i EM.

I truppen sticker också Marit Malm Frafjord och Nora Mørk, som båda gör sina första mästerskap på länge, ut. Försvarsjätten Frafjord – fyra EM-guld, två OS-guld och ett VM-guld på meritlistan – var med senast i EM för fyra år sedan och Mørk har inte spelat något mästerskap sedan VM-silvret 2017.

Det är dock fortfarande osäkert om det blir något EM-spel i Trondheim. Under måndagen skulle den norska regeringen ha tagit beslut om undantag för elitidrottare för de karantänsregler som gäller i Norge, men kulturministern Abid Raja meddelade att arrangörerna måste lämna in nya regelverk för att förhindra smitta. Ett nytt besked väntas i stället komma i början av nästa vecka.

EM ska hållas i norska Trondheim och danska Herning 3–20 december.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons