Norges Nations League-resa stoppas

Norges förbundskapten Lars Lagerbäck går på bussen för avresa mot flygplatsen. Senare stoppades resan till Bukarest.
Norges förbundskapten Lars Lagerbäck går på bussen för avresa mot flygplatsen. Senare stoppades resan till Bukarest.
FotbollTT-NTB

En timme före avresan till Bukarest stoppades det norska fotbollslandslaget.

Norges hälsomyndighet anser att landslaget bryter mot landets coronaregler om de lämnar landet.

"Men vi har inte gett upp om att få spela", skriver spelarna i ett uttalande.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Det norska landslaget har fått ett coronafall i truppen och därmed ska man sättas i karantän i tio dagar, enligt de norska coronareglerna.

Enligt hälsomyndigheten ska undantag från reglerna endast ges om det är nödvändigt för att "undgå fara för liv och hälsa", skriver Espen Rostrup Nakstad, vicedirektör i hälsomyndigheten, i ett meddelande till NTB.

"Djupt förtvivlad"

Det var på fredagen som landslagets Omar Elabdellaouis testat positivt för coronaviruset. Norges fotbollsförbund strök de fem spelarna som till vardags spelar i den norska elitserien ur truppen, men ansåg att man kunde åka till Bukarest för söndagens Nations League-match mot Rumänien med utlandsproffsen som inte ska åka tillbaka till Norge efter landskampandet. Norge ska även möta Österrike i den sista Nations League-matchen på onsdag.

Senare under lördagen gick även den norska hälsoministern Bent Høie ut och sade att han stod bakom hälsomyndighetens beslut.

Mitt svar till NFF (norska fotbollsförbundet) är att landskamperna mot Rumänien och Österrike skulle ha varit olagliga här i Norge och att den reseplan de lagt fram till oss rör sig i en juridisk gråzon, säger han.

"Hela spelartruppen är djupt förtvivlad över att norska myndigheter nekar oss att resa. Vi upplever en väldigt liten förståelse för vår situation. Vi har offrat våra elitseriespelare för att undvika de norska karantänsbestämmelserna, men nu får även vi i utländska klubbar reseförbud. Det är en praxis som inte förekommer någon annanstans i Europa", skriver spelarna, genom Stefan Johansen, Martin Ødegaard och Joshua King, i ett uttalande.

Annons

Annons

Gjort åtta tester

Man menar att man följt Uefas smittskyddsregler till punkt och pricka.

"Vi testades innan vi reste till Norge, och efter ankomst har vi testats fem gånger. Efter smittfallet har alla spelarna och ledarna testat negativt två gånger", skriver spelartrion.

"Vi har inte gett upp hoppet om att få spela mot Rumänien och Österrike och hoppas att myndigheterna ger oss grönt ljust till att åka".

Norges landskamp mot Israel i onsdags ställdes in sex timmar före avspark.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons