A-
A+

Norrköpings stjärna gillar Norlings tuffa krav

Christoffer Nyman.
Christoffer Nyman.
FotbollTT

Det var hela havet stormar över IFK Norrköping i vintras, en kris som skakade om klubben som kanske aldrig förr.

Ut med det gamla, in med det nya.

Vi får se vart det leder, men vår inställning är att vi ska vara med och kriga i toppen, säger anfallaren Christoffer Nyman.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nye tränaren Rikard Norling stöper om IFK Norrköping. Arkivbild.
Nye tränaren Rikard Norling stöper om IFK Norrköping. Arkivbild.

Vinterns interna strider har lagt sig. IFK Norrköping gick in i säsongen med ny ordförande, delvis ny styrelse, ny klubbdirektör, ny sportchef och ny tränare.

Till och med för Nyman väntade en ny roll – som lagkapten.

TT: Du vann skytteligan förra året och hade en stark säsong, men som lag landade ni som sexa trots en lysande inledning (20 poäng efter åtta matcher). Så här med distans, vad gick snett?

Efter den fina starten kom vi in i en tyngre period. Vi märkte ganska snabbt att det tog hårt på oss. Det kanske gick för bra i början och det tog för lång tid för oss att komma ur den jobbiga perioden.
Det gjorde att vi tappade för många poäng och att vi tappade självförtroende i vårt sätt att spela, säger Nyman.

Det som många tidigt såg som ett troligt mästarlag rasade till en slutlig sjätteplats.

Pajkastning

För dåligt, ansåg både spelare och supportrar. Inte bra nog, ansåg ledningen och managern Jens Gustafsson, under hösten allt mer pressad, lämnade trots ett år kvar på kontraktet.

Turerna kring Gustafsson fick år av missnöje med ordföranden Peter Hunts ledarstil att svämma över. Pajkastningen skedde öppet och från många håll. Det var inte snart 124-åriga IFK Norrköpings vackraste stund.

För att göra en lång, infekterad historia kort: flera ledare och slutade, Hunt insåg tids nog slaget förlorat och ställde inte upp för omval.

Men innan dess hade han anställt Rikard Norling, som i sin tur utsåg Nyman till lagkapten.

Vi har gått rakt på sak från början. Nytt spelsätt, ny taktik, nya spelare, säger Nyman.

Efter en knäoperation tidigare i vintras har han mest fått ägna årets första månader åt rehabiliteringsträning, men gick in i den kollektiva träningen i tid för att klara av ett inhopp i 1–1-premiären mot Sirius i söndags.

Ett ymnigt snöfall gav ett underlag som missgynnade två passningsorienterade lag. 90 minuter chansartad fotboll gav inget tydligt besked om hur långt IFK Norrköping kommit under Norling.

Söndagens möte med hårdsatsande Djurgården på Tele 2 arena lär berätta mer.

Men så här långt är Christoffer Nyman positiv.

Annons

Annons

"Ser spännande ut"

Det ser spännande och intressant ut. Det Rikard och övriga i tränarstaben vill få in har satt sig snabbt.

TT: Vad är det Norling fått in?

Speluppbyggnaden, vårt offensiva presspel, hur vi etablerar spel på offensiv planhalva, hur vi ska försvara med vår trebackslinje. Det är mycket detaljer kring några punkter.

IFK Norrköpings offensiv har på senare år vunnit många fotbollshjärtan. Bristerna har funnits bakåt, i synnerhet förra säsongen.

TT: Jens Gustafsson hade mycket fokus på prestation och utveckling. Rikard Norling betonar mer att det handlar om att göra resultat, att vinna. Är han vad IFK Norrköping behöver?

Internt kunde Jens ställa de kraven. Hur det var utåt... där håller jag nog med. Det satte kanske också en stämpel på oss spelare att det blev lite den mentaliteten. För att etablera IFK Norrköping som topplag krävs det resultat och att vi tar oss framåt. Den inställningen kom Rikard in med. Det är en ganska tuff kravbild han har, vilket jag tycker behövs, säger Christoffer Nyman.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr