Norsk återhämtning bromsar in

Återhämtningen i Norge, med statsminister Erna Solberg, bromsade in under tredje kvartalet. Arkivbild
Återhämtningen i Norge, med statsminister Erna Solberg, bromsade in under tredje kvartalet. Arkivbild
EkonomiTT

Den norska fastlandsekonomins återhämtning efter andra kvartalets tvärnit började bromsa in redan under tredje kvartalet.

Aktivitetsnivån var väsentligt lägre än före pandemin redan före höstens nya smittskyddsåtgärder.

Annons

Annons

Många delar av den norska ekonomin hade i september en väsentligt lägre produktion än före det att pandemin slog till, skriver den norska statistikbyrån SSB.

"Det betyder att då smittotalen började öka igen i oktober och smittskyddsåtgärderna stramades åt var norsk ekonomi fortfarande långt från en normalsituation. Det var 80 000 färre sysselsatta i tredje kvartalet än före pandemin, skriver Pål Sletten, sektionschef för nationalräkenskaperna på SSB i en kommentar.

Uttalandet görs i en SSB-rapport av vilken det framgår att Norges bruttonationalprodukt (BNP), exklusive oljesektorn, återhämtade sig med en tillväxt på 5,2 procent under tredje kvartalet.

Tillväxten låg i linje med förväntningarna och kan jämföras med en nedgång på 6 procent för Norges BNP under årets andra kvartal.

Lättnader för restriktioner för att bromsa spridningen av coronaviruset i Norge gav en rejäl skjuts uppåt för den norska ekonomin i maj och juni, men sedan dess har den månatliga återhämtningen bromsat in. I september låg tillväxten för fastlandsekonomin i Norge på 0,6 procent jämfört med månaden före.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons