A-
A+

Norsk djävulsvägg avslöjad som falsk

-
KulturTT

Fram tills nu har man trott att en präst på 1600-talet målade 2 800 djävulsansikten, masker, djur och andra mystiska väsen på kyrkväggen i norska Sauherad kyrka. Samtidigt var det något som inte stämde.

Annons

Annons

Den här väggen har alltid varit ett mysterium. det har inte varit möjligt att hitta något liknande eller att placera in den i ett kulturhistoriskt sammanhang, säger Susanne Kaun, konservator vid Norska institutet för kulturminnesforskning, (NIKU) till NRK.

Hon frågade sig också varför det inte fanns några skador på kalkmåleriet i den gamla medeltidskyrkan. Djälvulsmotiven fanns heller inte i de ursprungliga färgsporerna skulle det visa sig. Susanne Kaun har nu tillsammans med sin kollega Elisabeth Andersen avslöjat att demonväggen i själva verket bara är 80 år och målad av konservatorn Gerhard Gotaas som restaurerade väggen 1940, rapporterar NRK. Varför han gjorde detta är oklart.

Det är en skandal att en konservator skapar sin egen dekor och utger den från att vara en dekor från 1600-talet, säger Kaun till NRK.

Nu blir det upp till norska riksantikvarien att bestämma om den 80-åriga demonväggen ska vara kvar eller inte.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!