-
+

Norsk kvinna åtalas för IS-deltagande

Kvinnor i al-Hol-lägret i Syrien. Arkivbild.
Kvinnor i al-Hol-lägret i Syrien. Arkivbild.
NorgeTT

Beslutet att hämta hem henne från det ökända al-Hol-lägret i Syrien orsakade regeringskris. Nu åtalas den norsk-pakistanska kvinnan för deltagande i terrororganisationen IS.

Annons

Annons

Även om hon inte själv deltog i strid eller genomförde några andra direkt fientliga handlingar åtalas den 30-åriga norsk-pakistanska kvinnan för deltagande i den terrorstämplade sunniextremistiska rörelsen IS, enligt åklagaren.

Det är ett allvarligt åtal och att vara med i en terrororganisation är också allvarligt. straffet kan bli upp till sex år, säger åklagaren Geir Evanger till NRK.

Gift flera gånger

Enligt åtalet var kvinnan en del av IS från det att hon reste till Syrien i juni 2013 fram till mars 2019 och hon anklagas bland annat för att ha tagit emot ekonomiskt stöd från extremiströrelsen när hennes första make dog. Hon anklagas också för att ha underlättat för sina män att genomföra terrorhandlingar.

Hon flyttade dit, gifte sig med tre utländska stridande och fick barn med två av dem. Hon tog hand om barn och hem så att de kunde gå ut i strid och delta i terrorhandlingar, säger Evanger.

Rättegången inleds i Oslo tingsrätt 1 mars. En fråga som man kommer att fokusera på är huruvida kvinnan var i Syrien frivilligt eller under tvång. Kvinnan har tidigare hävdat att hon inte reste dit av egen vilja och att hon i flera år försökte att lämna landet.

Annons

Annons

Regeringskris

Kvinnan har två barn. Ett av barnens hälsotillstånd var avgörande för norska myndigheters beslut att ta hämta hem henne från al-Hol-lägret i det kurdiskt kontrollerade nordöstra Syrien i januari förra året. Hon greps av säkerhetspolisen PST direkt när hon landade i på flygplatsen i Oslo, anklagad för samröre med såväl IS som Nusrafronten.

Beslutet att ta hem kvinnan från lägret ledde till att regeringen sprack, eftersom Fremskrittspartiet inte anser att Norge ska ta hem vuxna, som har anslutit sig till IS, från Syrien och Irak.

Även Sverige har tampats med frågan om hur svenska kvinnor och barn som befinner sig i al-Hol-lägret ska hanteras.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss