A-
A+

Norska nedstängningar tynger Clas Ohlson

Clas Ohlson redovisar bokslut för brutet räkenskapsår. Arkivbild
Clas Ohlson redovisar bokslut för brutet räkenskapsår. Arkivbild
EkonomiTT

Förlusten ökar oväntat mycket för Clas Ohlson. Stängda butiker i Norge pekas ut som en avgörande faktor.

Men ägarna belönas.

Annons

Annons

Annons

Annons

Försäljningen dök, främst i Norge under perioden februari–april, det fjärde kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår. Restriktionerna i vårt västra grannland medförde att runt hälften av de norska butikerna höll stängt. Men även i Sverige och Finland minskade försäljningen, om än mindre, vilket resulterade i en kvartalsförlust på 80 miljoner kronor före skatt, vilket var sämre än aktieanalytikerna hade spått.

Fjärde kvartalet är den sämsta perioden för detaljhandelskedjan, även ett normalår. Sett över hela det gångna året ökade däremot lönsamhet och vinst jämfört med året före.

Vi har levererat ett stabilt resultat, säger vd Kristofer Tonström på en webbkonferens.

Nu kommer återbäringen

Och nu belönas aktieägarna. I fjol blev det ingen utdelning. Nu föreslås nästan hela det gångna årets vinst delas ut till ägarna, enligt förslaget till stämman. Kassan är stark, betonar Kristofer Tonström.

När butikerna har haft det svårt har den digitala försäljningen gått desto bättre med höga tillväxttal. Ungefär tio procent av försäljningen sker nu över nätet, enligt Kristofer Tonström.

Annons

Annons

Öka marknadsandel

Fast även om samhällena öppna upp så smått räknar inte Tonström med någon jättefart på försäljningen i butikerna igen förrän framåt hösten. Och då hoppas detaljhandelskedjans vd att man ska kunna växa.

Jag ser en god möjlighet att öka vår marknadsandel, säger han.

Efter pandemin är det många som undrar hur de eventuellt nya beteendemönstren ska påverka handeln, vissa butiker kanske ligger fel, och hur utvecklas e-handeln? Kristofer Tonström är en av dem. Han pekar på att Clas Ohlson kommer att skynda långsamt för att se hur butikerna utvecklas.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss