A-
A+

Norska Operan anklagas för strejkbryteri

54 anställda på Den Norske Opera och Ballett är uttagna i strejk.
54 anställda på Den Norske Opera och Ballett är uttagna i strejk.
KulturTT-NTB

220 norska kulturarbetare inom opera och teater i Oslo, Bergen och Stavanger är uttagna i strejk. Redan under den första strejkdagen anklagades Den Norske Opera och Ballett för strejkbryteri.

Annons

Annons

Operan har beslutat ställa in en balettföreställning och flytta en konsert. Däremot bestämde man sig för att genomföra en sedan länge utsåld konsert med operasångarna Lise Davidsen och Freddie De Tomaso.

Mari Røsjø, ordförande för Fagforbundet Teater og Scene (FTS), säger till Dagsavisen att strejken omöjliggör konserter på Operans huvudscen, men operaledningen anser i sin tur att de ändringar som gjorts i arbetsschemat är i enighet med arbetsgivarens handlingsutrymme under en konflikt.

Strejken, som inleddes under fredagen, handlar om pensionssystemet som kulturutövarna menar är orättvist. Då kvinnor i genomsnitt lever längre än män får de med dagens pensionssystem en lägre livstidspension, hävdar fackförbunden LO Stat, Creo och NTL. Genom att införa en så kallad hybridpension, som redan finns i flera andra sektorer i Norge, vill kulturarbetarna jämna ut skillnaderna.

Arbetsgivarna har i realiteten bett om den här strejken under många år. Nu har de fått den, säger Lise Olsen, som leder förhandlingarna hos LO Stat.

Arbetsgivarorganisationen Spekter anser att kulturutövarnas förslag i stället skulle innebära en försämring både för anställda och för frilansare.

LO:s krav kommer dessutom att försämra den ekonomiska förutsägbarheten hos kulturinstitutionerna, säger Anne-Kari Bratten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!