A-
A+

Norska stjärnan om "EM-fusket": Har förståelse

Det norska landslaget har förståelse för Spaniens spel.
Det norska landslaget har förståelse för Spaniens spel.
HandbollLjubljana, TT:s utsända

Den farsartade matchen mellan Spanien och Tyskland i handbolls-EM fortsätter engagera.

Inför mötet med Sverige erkänner nu Norge: Vi hade kunnat göra likadant.

Jag har förståelse för en del saker men det hade kunnat skötas bättre, säger Stine Bredal Oftedal.

Annons

Annons

Norges förbundskapten Thorir Hergeirsson under en pressträff.
Norges förbundskapten Thorir Hergeirsson under en pressträff.
Handbollsspelarna Nora Mørk och Stine Oftedal tycker att Spanien kunde skött matchen bättre.
Handbollsspelarna Nora Mørk och Stine Oftedal tycker att Spanien kunde skött matchen bättre.

Den norske förbundskaptenen Thorir Hergeirsson är inne på samma spår.

När matcherna inte spelas samtidigt kan det bli så. För varje enskilt lag handlar det om att ta sig vidare med flest möjliga poäng, det är nummer ett. Då kan man förstå att det kan hända, säger Hergeirsson på en pressträff inför lördagens match mot Sverige i EM:s mellanrunda.

Tillbakavisar kritiken

En minut före full tid ledde Spanien mot Tyskland med 23–20 och var i anfall. Skottet sköts långt över målet. I nästa anfall lät det spanska försvaret tyskorna enkelt ta sig igenom och reducera, vilket gjorde att Spaniens Paula Argos jublade över baklängesmålet.

Förutsättningarna var att om Spanien vann med max två mål – vilket de gjorde – så skulle bägge lagen gå vidare och Spanien få med sig två poäng i stället för noll in i mellanrundan.

Polen var den stora förloraren på agerandet. Laget slogs ut och förbundskaptenen Arne Senstad rasade:

Man blir förbannad när man ser att det görs på ett så medvetet sätt, sade Senstad.

Den spanske förbundskaptenen, José Ignacio Prades, har tillbakavisat anklagelser om att hans lag medvetet kastade bort ett mål. Han säger att firandet som sågs inte hade med Tysklands mål att göra.

Jag tror spelaren var glad då vi tidigare hade förlorat två matcher. I slutändan ville vi vinna och gå till mellanrundan. Jag tycker att spelarna gav allt ända till slutet, säger Prades.

Annons

Annons

"Har förståelse"

Stjärnorna i det norska landslaget har, i likhet med de svenska, viss förståelse för Spaniens vilja att vinna med bara två mål.

Å ena sidan har jag en förståelse för hur stor skillnad det är att gå in i mellanrundan med två poäng i stället för noll, det är egentligen den enda chansen du har att gå vidare i ett mästerskap. Det som var lite märkligt var hur tydligt det var, det var en del aktioner och kroppsspråk som hade kunnat döljas bättre. Så jag har förståelse för en del saker men det hade kunnat skötas bättre, säger Bredal Oftedal till TT och får medhåll från Nora Mørk.
Det är ju en speciell situation: om du vinner med tre går du vidare med noll poäng och vinner du med två så går du vidare med två. Jag tror också att jag hade valt att gå vidare med två. Men jag hade ju försökt att inte visa det så väl som de gjorde, säger Mørk.

När mellanrundan ska avslutas är det just Norge, och Danmark, som kommer att veta hur resultatet måste bli för att ta sig vidare till semifinal möjligtvis på Sveriges bekostnad. Bredal Oftedal säger att Norges vilja att vinna är en styrka de har.

Jag vill i alla fall tro det. Samtidigt, om det är så att det lönar sig att vinna med lite mindre för att ha bättre chanser i mästerskapet, så måste vi också vara lite cyniska. Vi går alltid in i matcher för att vinna och vi tror på att om man skapar sig ett flyt och en vinnarmentalitet så trumfar det allt annat och det är vår inställning genom hela mellanrundan, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.