-
+

Norska stjärnan: Vi är underdogs deluxe

Tiril Eckhoff gör ett super-VM, men tror ändå på Sverige i stafetten.
Tiril Eckhoff gör ett super-VM, men tror ändå på Sverige i stafetten.
SkidskyttePokljuka, TT:s utsända

Hon har redan tagit fyra medaljer, varav tre guld, under skidskytte-VM i Pokljuka. Ändå lägger den norska stjärnan Tiril Eckhoff över favoritskapet i stafetten på Sverige.

Vi är underdogs deluxe, säger hon.
En ganska stor överdrift, svarar Hanna Öberg.

Annons

Annons

I fjol vann de norska damerna samtliga sex stafetter, inklusive VM-stafetten i Antholz där de gick in som solklara favoriter. I år har det inte varit samma dominans. De svenska damerna vann den första, och de återstående tre stafetterna som körts har alla haft olika segrare: Norge, Tyskland och Ryssland.

Det gör att favoritskapet på Norge sänks. Enligt Tiril Eckhoff är det helt borta.

Jag tycker inte att vi är favoriter. Vi är underdogs deluxe. Jag skulle säga att Sverige är större favoriter, de har gjort det lite bättre på stafetterna än vad vi gjort.

När Hanna Öberg får höra det skrattar hon.

Underdogs deluxe låter som en ganska stor överdrift. Absolut hör de till favoriterna och det gör väl vi också. Men det finns många lag och det som vi har sett under säsongen är att det är det stafettlaget som gör det bästa genomförandet som kommer vinnande ur det.

Huvudtränaren Johannes Lukas verkar också mest road av Eckhoffs utspel:

Om de inte är favoriter, då vet jag inte – hur många guld har hon? Tre? Då är hon fel person att säga att hon är underdog.

På frågan om det är taktik från Norges håll att tona ner förväntningarna svarar Lukas:

Om de behöver en taktik mot oss ... men jag tittar inte på vad de gör så det spelar ingen roll.

Höjt oss en nivå

Sverige har varit på pallen i tre av fyra stafetter på damsidan i år – Norge bara en gång, när de vann.

TT: Vad har hänt med Norge i stafetterna i år?

Det visar bara hur tajt det är. Sedan har vi höjt oss en nivå som lag i år och det finns andra lag som också har vunnit i år, säger Hanna Öberg.

På herrsidan är däremot Norge utan tvekan storfavorit – tillsammans med Frankrike. Norrmännen har dock bara en seger under säsongen medan Frankrike har två. Sverige har en seger och en andraplats så här långt i år.

Det är två favoritlag och det är Norge och Frankrike. Tyskland och Sverige är där bakom och med Ryssland kan man aldrig riktigt veta, säger Norges Johannes Thingnes Bø.

Annons

Annons

Hoppas på ny duell

Sebastian Samuelsson håller med, men konstaterar samtidigt med glimten i ögat:

Det är väl alltid Norge och Frankrike, men de vinner sällan, haha. Vi har aldrig varit favoriter på någon stafett och ändå har vi vunnit flera och vi vann OS-stafetten.

Samuelsson, som spurtade ner Johannes Thingnes Bø i kampen om silvret i jaktstarten, ser gärna en ny duell med världscupledaren.

Ja, jag ser jättegärna att jag växlar i ett läge nära Norge. Då tror jag att vi kan göra en bra stafett, säger Samuelsson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss